Blog
Bilişsel Akademi Hızlı Okuma Kursu
Okuma Sırasında Yapılması Gerekenler nelerdir? Okumak birçok insan için hobi durumundayken bazıları içinse bu eylem bir işkenceye dönebilmektedir. ”O kadar çok kitabı bu kadar kısa sürede nasıl okuyabildin?” gibi içerisinde imrenme barındıran cümleleri sürekli kuruyorsanız sizin de okuma sırasında yapılması gerekenlere dair bir eğitim alması gerekiyor.
Okuma
Kursumuz okuma sırasında güçlük yaşayan, çok istediği ve heyecanla aldığı o kitabı aylarca elinden düşürmemesine rağmen bitiremeyenler için son derece etkili bir eğitim veriyor. Hızlı Okuma kursumuzda öğreneceğiniz taktikler ile okumak sizin için çok daha keyifli bir hale gelecek.
‘Kitap okumaya zamanım yok’ gibi bahanelerinizi artık çöpe atma vakti. Çok daha etkili ve çok daha kısa sürede okuma fiilini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Profesyonel Bir Okuyucu Olun
Okumak sadece okuyabilmek demek değildir. Okumanın da kuralları, yöntemleri ve çok çeşitli taktikleri vardır. Açmış olduğumuz kurslar ile sizlere okuma sırasında yapılması gerekenleri aşama aşama donanımlı eğitmen kadromuzla öğretiyor ve yavaş yavaş uygular hale getiriyoruz.
Okumanın Püf Noktaları
Okuma Sırasında Yapılması Gerekenler sorusunun cevabı olarak okumanın püf noktalarını, yapılan yanlışları yapılması gerekenleri ve izlemeniz gereken yolları detaylı bir şekilde sizlere öğretiyoruz. Eğitmenlerimizin sizler için hazırladığı stratejileri takip ederek hem daha rahat hem daha hızlı okuma konusunda bir profesyonel haline geliyorsunuz. Okuma becerileriniz katlanacak ve okudukça daha fazla okumak isteyeceksiniz.
Gelişiminiz
Okumayı daha çok sevecek ve okudukça daha hızlı bilgi sahibi olduğunuzu göreceksiniz. Sözcük dağarcığınızın artması, kültürel bakış açınızın genişlemesi ile öz güveniniz gelişecek.
Okuma sırasında daha az duraklayacak, daha az geri dönüşler yapacak, daha çok odaklanabileceksiniz.
İç sesinizi daha az duyacak, dikkatiniz daha çok çoğalacak böylece okumalarınızın akılda kalma süresi de artacak.
Kimler Hızlı Okuyabilir?
Okurken güçlük çekmek istemeyen, okuma sırasında yapılması gerekenleri detaylarıyla bilip bunu uygulamak isteyen, okuma taktiklerine hakim olup bilinçli bir şekilde okuduğunu aynı zamanda anlamayı isteyenler kursumuzdan yararlanabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra kişiye okuma alışkanlığı kazandıran kursumuz bununla ilişkili olarak analitik düşünme becerisi de sağlamaktadır. Bu becerileri kendinde görmek isteyip aynı zamanda sözel sınavlarında da başarı elde etmek isteyen herkes kursumuza gelebilmektedir.
Hızlı Okumak için Ne Yapmalı?
Normal okuma hızına sahip olan bir kişi, dakikada 150 ile 300 kelime arasında okur. Avrupa, Japonya, Amerika gibi ülkelerde dakikada okunan kelime sayısı biraz daha yüksektir. Ülkemizin insanları, ortalama bir okuma hızına sahiptir. Kişi, eğitimler alarak, kendini yetiştirerek dakikada okuduğu kelime sayısını artırabilir. Hızlı okuma teknikleri öğrenildiğinde ve uygulandığında okuma hızındaki artış gözle görülür derecede artacaktır.
Hızlı Okumak için Ne Yapmalı?
Hızlı okuma, yeteneğe bağlı gelişen bir özellik değildir. Normal zekaya sahip olan herkes;
- Hızlı okuma tekniklerini öğrenerek
- Hızlı okuma egzersizlerini uygulayarak
- Hızlı okuma eğitimlerini alarak hızlı okuyabilir.
Çok Hızlı Okumada Hedef
Hızlı okumaya eğitimlerine başlayan bir kişinin yapması gereken en önemli şey; kendine güvenmesi ve hızlı okuyacağına inanmasıdır. Kendine inanan kişi bir hedef belirlemelidir. Ardından belirlediği hedefe ulaştıracak programa dahil olmalıdır. Okuma yapacağı yerdeki bütün dikkat dağıtıcı ve uyaran unsurlar ortadan kaldırılarak mekan okumaya hazır edilmelidir. Dış uyaranlar gibi içte ve akıldaki bütün sorular ve sorunlar unutulmalıdır. Dik pozisyonda oturarak çok hızlı okuma hedefini gerçekleştirme amacıyla okumaya başlanmalıdır.
Göz Egzersizleri Okumayı Hızlandırır mı?
Hızlı okumak için göz egzersizi yapılması şarttır. Gözler hızlanınca daha fazla kelimeyi görecek ve zihne daha fazla kelime bilgisi yollayacaktır. İnsanların gözleri normalde zihninden daha yavaş çalışır. Zihin daha fazla kelimeyi anlamlandırabilecek kapasitededir. Fakat göz az veri gönderdiğinden okuma ve anlama yavaş gerçekleşir. Göz egzersizleri ile gözün görme kapasitesi genişletilir, daha fazla kelime görür ve zihne daha fazla bilgi gönderir. Beyin gelen bilgileri alır, işler ve anlama olarak kişiye ulaştırır.
Gözle Okuma Okuyucuyu Hızlandırır mı?
Gözle okumak en doğru okuma yöntemi olduğundan parmakla veya sesle okumaktan uzak durulmalıdır. Göz hızlı hareket etmek isterken parmak veya ses onu geri çeker. Hızlı okuma eğitimleri, gözle değil zihinle okumayı öğretir. Zihinle okuma yapıldığında daha hızlı okunur. Eğitimlerle zihniyle okumayı öğrenenlerin öngörüsel okuma yetenekleri gelişir ve aynı anda daha fazla satır görülür.
Gereksiz Kelimeleri Okumamak Hızımı Artırır mı?
Cümlelerde kullanılan her kelime değerlidir. Fakat bazı kelimeler ve ekler vardır ki okunmasa cümlenin anlamı değişmez. İşte bu tür kelimelerin nasıl es geçileceği öğrenilirse daha hızlı okuma gerçekleşir.
Hızlı Okursam Anlayabilir miyim?
Hızlı okurken kesinlikle anlayabilirsiniz. Bazı insanlar hızlı okumanın anlamaya engel olduğunu düşünür. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Hızlı okuma eğitimi almayanlar böyle düşüncelere kapılabilir. Oysaki eğitimler ve egzersizlerle hızlı okuma ve anlama aynı anda artırılır.
Pasif Okuma Nedir?
Pasif okumada, sadece metne bakılır. Metin derinlemesine okunmaz, ana fikrin ne olduğu merak edilmez. Kelimelerin anlaşılması için zihin yorulmadan yapılan okumaya pasif okuma denir. Pasif okuma yapılarak hızlı okuma yapılması imkansızdır. Çünkü pasif okumanın temelinde dikkat eksikliği vardır. Hızlı okuma ve anlama teknikleri eğitimi isteyenler, pasif okumayı bırakmalıdır. Dikkat toplanmalı, kelimeler anlamlandırılarak okunmalıdır.
Bilgi ve Kelime Eksikliği Hızlı Okumaya Engel mi?
En büyük engeldir. Bilgi düzeyinin düşük olması, kelime haznesinin yetersiz olması okumayı yavaşlatır. Kelime ve bilgi eksikliğini ortadan kaldırabilmek için anlamı bilinmeyen kelimeler öğrenilmeli ve bol kitap okunmalıdır.
Hızlı Okuma için Profesyonel Destek Almalı mıyım?
Hızlı okuma için profesyonel yardım almak daha az zamanda maksimum performans göstermeye yardımcıdır. Hızlı okumayı gerçekleştirmek için iki yol vardır.
- Birincisi; kişinin kendi çabaları ile hızlı okuma tekniklerini bilmeden okumaya çalışmaktır. Teknikler bilinmediğinden çok çaba sarf edilir, az yol kat edilir.
- İkincisi; hızlı okuma eğitimleri almaktır. Kısa zamanda, çok hızlı yol kat edilir.
Çocukların Okumasını Hızlandırmak için Ne Yapmalı?
Yetişkinler için yapılacak olanlar çocuklar için de geçerlidir. Sıralanacak olan maddeleri çocuklar ve büyükler için uygulanabilir:
- Sessiz, parmakla takip etmeden içten okuma yapılmalı
- Zihinle göz aynı anda yorulmalı
- Her kelimeyi okumadan da anlaşılacağına inanılmalı
- Her kitabı okumanın aynı zorluğu olduğu bilinmeli
- İş, eğlence veya eğitim için okumanın hızı farklı olacağından hangi amaçla okunduğu baştan belirlenmeli
- Göz egzersizleriyle daha fazla kelime görülmeli
- Dikkat dağıtıcı iç ve dış etkenler ortadan kaldırılmalı, hızlı okumaya odaklanılmalı
- Detaylar üzerinde fazla durulmamalı
- Bağlaçlar okunmamalı
- 2 kelime okunduysa 3.kelime tahmin edilmeli
- Ana fikir bulunmalı
- Gözle tarama yapılarak okuma hızı artırılmalı
- Okurken 5N1K (ne, nerede, neden, nasıl, ne zaman ve kim) sorularına cevaplar bulunmalı
- Önemli kelimeler akılda tutulmalı
- Bağlantı kelimeleri dikkatten kaçırılmamalı
- Kelime kelime okumak yerine satırlar, paragraflar okunmalı
- Hızlı okuma teknikleri ve egzersizleri öğrenilmeli ve asla hızlı okuma hedefinden vazgeçilmemeli
- “Geri dönmezsem anlamam” anlayışından vazgeçilerek geri dönmeler yapılmamalı
Hızlı okuma kurslarımız her hafta açılmaktadır. Şehir dışından kurslarımıza katılacaklar için 5 günlük programlar düzenlenmektedir. Hızlı okuma eğitmenliği için bizi arayın: 0312 433 82 00
[…] Dinlerken not alma; […]