fbpx

Hızlı Okuma Egzersizleri

Okuma Hızımızı ve Anlama Oranımızı Artıracak Hızlı Okuma Egzersizleri

1. Görme alanı ve açısı genişletilmeli, okuma sırasında aktif görme alanından daha fazla yararlanmalı.

Görme alanımız genişledikçe aktif görme alanı da genişleyecektir. Okuma yaparken aslında sayfanın tamamını görürsünüz. Tek tek okuyan bir kişi ise sadece odaklandığı sözcüğü kavrar. Hızlı okuma egzersizlerimizi yaparak daha fazla sözcüğü aynı anda kavrayacağız. Bunun için kitabımızdaki ve kitapla beraber size verilen hızlı okuma yazılımımızdaki egzersizleri yapınız.

2. Gözlerimize hız kazandırmalıyız.

Eski okuma alışkanlıklarımızı bırakmanın zamanı geldi. Sözcüklere, sayılara resim ve şekil olarak bakıp blok olarak okuyacağız. İkinci çalışmamızda satır satır okumalar olacak. Biz buna genişletilmiş odak diyoruz. Üçüncü aşamada daha hızlı okuma çalışmaları yapacağız. Bunun için kitabımızdaki ve kitapla beraber size verilen hızlı okuma yazılımımızdaki egzersizleri yapınız

3. Okuma ile ilgili kötü alışkanlıklardan kurtulmalıyız.

Hızlı okumak için blok blok okuyun, okuma eylemlerinde amaç belirleyin, geri dönüşler yapmayın, okurken seslendirme yapmayın, pasif okuyucu olmayın, gözlerinize hareket kazandırın, sözcük dağarcığı genişletin, bilgi ve kültür düzeyinizi arttırın.

4. Anlamak için sözcük dağarcığımızı geliştirmeli ve sözcükleri ses olarak tanımak yerine resim olarak tanımalıyız.

5. Hızlı okumak ve anlamak için önce bütünü anlamalı okuma amacımıza göre detaylara girmeliyiz.

Okuma amacımız okuma hızımızı ve anlama oranımızı belirleyecektir.

6. Kavrama yeteneğimizi geliştirmeliyiz.

Okuduğunuz yazılarda iletilmek istenen düşünceleri algılamak, algılanan düşünceler arasında bağlantılar kurarak sonuçlar çıkarma işlemine ‘’kavrama’’ denir. Bu bölümün gelişmesi için gözün hız kazanması, görme alanı ve acısının genişletilmesi, aktif görme alanından maksimum yararlanılması gerekir. Kavramada; okunacak metnin tanınması, hazır bulunuşluk, eski bilgilerin hatırlanması, eski bilgilerle bağ kurulması, hızlı ve dikkatli okunacak yerlerin bilinmesi kavrama yeteneğinin gelişmesi için önemlidir. Okuma sırasında beyin aynı anda birçok işlevi yerine getirir. Kavramada metnin zorluğu, yazarı tanıma, metnin üslubu, kullanılan dilin ağırlığı, teknik bilimsel metinlerde kişinin bilgi yeterliği önemlidir. Kavrama yeteneğini geliştirmek için farklı metinler farklı okuma yöntemleriyle kitabımızda verilmiştir. Bunları yaptığınızda bir metni nasıl okuyabileceğinize siz karar vereceksiniz.

7. Belleme yeteneğini geliştirmeliyiz.

Belleme yeteneği süreç içerisinde artacak. Ustalık dediğimiz kısmın ömür boyu sürdüğünü ve bu sürecin bellemeyi artırdığını unutmayın. Belleme okudukça gelişecektir. Bunun için önce ilgimiz olan alanlarda okumalı daha sonra bellemeyi geliştirmek için ilgimiz dışında olan alanlarda da okuma çalışmaları yapmalıyız.

“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemeli.”

Goethe’nin bu sözünü unutmayalım. Belleme; okuduğumuz yeni kitaplarla, tanıştığımız yazarlarla, kültürel faaliyetlerle, eğitimle her gün gelişecektir. Belleme yeteneğinin gelişmesi için hızlı okuma kitabımızda yer alan egzersizlerle birlikte online hızlı okuma programdaki egzersizleri yapın. Bunlar dışında da bol bol okuma yapmak gerekir. Okuma hızınız ve anlama oranınız artmaya devam edecektir.

Hızlı Okuma Kursları Hakkında Bilgi Al

Metinleri Daha İyi Anlamak İçin Ne Yapmalıyız?

• Ön okuma yapılmalı.
• Konu ve ana fikir belirlenmeli.
• Hızlı ve dikkatli okunacak yerler belirlenmeli.
• Metin ile ilgili sorular oluşturulmalı, amaç belirlenmeli.
• Metnin zorluğuna göre okuma tekniği belirlenmeli.
• Metinlerin kavrama noktalarını iyi bilmeliyiz. Kavrama noktalarında her zaman okuma hızımızı düşürüp
aktif görme alanımızı daraltalım. Okuduğumuz yeri anlıyorsak aktif görme alanını genişletip okuma hızımızı artırabiliriz.
Burada yapmanız gerekenler metinler üzerinde uygulama yaparak sizlere kavratılacaktır

Okuma Hızını Belirleyen Unsurlar

  • Zekâ
  • Çevre ve o anki ruhsal durum
  • Okunan metnin zorluğu ve kolaylığı
  • Okuyan kişinin kelime dağarcığının zenginliği
  • Okuyan kişinin bilgi ve kültür düzeyi
  • Okuyan kişinin anlama ve özümseme becerisi
  • Göz eğitimi

Metinleri Anlamayı Belirleyen Unsurlar

Metinleri anlama becerisi için hızlı okuma teknikleri dışında aşağıda belirttiğimiz maddeler de önemlidir:

√ Metin zorluğu
√ Yabancı kelimelerin fazlalığı
√ Yazarın üslubu
√ Okurun yetenekleri
√ Okurun bilgi-kültür düzeyi
√ Zekâ
√ Okurun konuya merakı
√ Metin yazarını tanıma
√ Okurun okuma amacı
√ Okurun okuma becerisi

Okuma Hızını ve Anlama Oranını Düşüren Nedenler

1. Okuduğumuz Yazıya Konsantre Olamamak

Okuduğunuz yazıyı tanımıyorsanız, bir amacınız yoksa konu ilginizi çekmiyor ya da konuyla ilgili bilgilerinizi hafızanızda harekete geçiremiyorsanız metni anlamanız zorlaşacak. Sadece bunlar mı? Metindeki sözcüklerin anlamlarını bilmemeniz, metinle ilgili bilgilerinizin yetersiz olması, dış uyarıcılar…

Çocuklarda bazen de yetişkinlerde konuya olan ilgisizlik, metnin zorluğu, bilmediği kelimeler ve kavramların fazlalığı konsantre olmayı engeller.

Öğrencilere seviyelerinin üstünde metinler verdiğimizde anlayamam kaygısı artmakta ve okudukları metinlere odaklanamamaktalar. Öğrencilerin özgüvenlerini kaybetmemeleri için hızlı okuma eğitimleri sırasında öğrencilere seviyesine uygun faydalı metinler vermek daha yararlı olacaktır.

Hızlı okuma ile okuma süreniz kısalacak. Size öğreteceğimiz tekniklerle okuyacağınız metni daha hızlı
tanıyacaksınız, metni nasıl okumanız gerektiğine karar vereceksiniz. Metinle ilgili sorular çıkaracak,
amaç belirleyeceksiniz. Çalışmalarımız sırasında sizleri ilgileriniz dışında zor metinlere yönlendirerek
kelime dağarcığınızın gelişmesini sağlayacağız. İlginiz dışında ve okuduğunuz konuyla ilgili sınırlı bilginiz ya da hiç bilginiz olmadığı konularda da metinler okuyarak kendinizi geliştireceksiniz.

2. Göz İdmansızlığı

Okuma işlemini beynimizle yaptığımız, gözün ise fotoğraf makinesi objektifi görevini üstlendiği bilinen bir gerçektir. Eğitimsiz bir göz, satırlar üzerinde gezinir durur. Bu esnada duraklamalar ve sıçramalar uzunca bir süre alır. Anlayamadığı için de sık sık geriye dönüşler yapar. Göz, çabukluk kazandırıcı birtakım tekniklerle eğitilmelidir. Bilgisayarla hızlandırılmış kelime çalışmaları, slayt, tepegöz ile gittikçe hızlanan ve genişleyen kelimeleri görme çalışmaları yaparak göz çalıştırılmalıdır. Hızlı okuma çalışmalarına öncelikle göz çalışmaları ile başlamak gereklidir. Bunun için de gözlerimizin daha çabuk ve daha geniş alanı görme yeteneğini geliştirmemiz gerekir. Günlük yaşantımızda nasıl çevreyi geniş bir alanı görecek düzeyde görebiliyorsak, okuma işleminde de bunu yapmaya çalışmalıyız.

3. Okuma Sırasında Geriye Dönüş Yapmak

Kötü okurlar cümledeki her heceyi her kelimeyi seslendirerek yavaş yavaş okurlar. Okuma sırasında da anlamayı artırmak için sık sık geri dönüşler yaparlar. Bu şekilde okumalarının nedeni önemli bir yeri kaçırmamak, metni iyi anlamak istemeleridir.

Geriye her dönüş zaman alır. Okuma süresini uzatır, okuyucuyu sıkar. Okuyucu belli bir süre sonra metinden uzaklaşır. Geri dönüşle okuma hızı azaldığı gibi anlama da düşer. Okumaya ayırdığımız zamanı boşa harcamış oluruz.

Çözüm: Okuma sırasında geri dönüşler yapmayınız. Okuma sırasında elinizde bir kalem bulundurun. Önemli gördüğünüz yerleri işaretleyiniz. Okumanız bittikten sonra işaretlediğiniz yerleri tekrar okuyun.

Okuma Sırasında Geri Dönüşlerin Nedenleri:

  • Kendimize olan güvensizlik
  • Metinlerdeki düşüncelere karşı olma
  • Metne, yazara ve konuya olan ön yargılarımız
  • Metnin zorluğu
  • Metinde kullanılan dil
  • Kelime dağarcığının azlığı
  • Okuma sırasında yaptığımız seslendirmeler
  • Dikkat dağınıklığı
    • Çevresel etkenler (gürültü gibi)
  • Tek tek okuma
  • Göz idmansızlığı
  • Hızlı okumamak
  • Pasif okuyucu olma

4. Pasif Okuyucu Olmak

Okuma amacınız yoksa sadece okumak için okuyorsanız bir şey anlamayı beklemeyin. Okuduğumuz metni tanımak, amaç belirlemek, metinle ilgili sorular oluşturmak ve soruların cevabını bulmak bizi pasif okuyucu olmaktan kurtaracaktır.

5. Hızlı Okursam Anlayamam Diye Düşünmek

Yavaş okuyanların daha iyi anlamadığını vurguladık. Hızlı okursanız anlama oranınız da düşmeyecek; çünkü beynimiz yüksek algılama düzeyine sahiptir. Hızlı okuyarak daha iyi anlayacaksınız. Yeter ki yapabileceğinize inanın! Egzersizlerde ve okuma çalışmalarında hızlı okudukça daha iyi anladığınızı göreceksiniz.

Hızlı okuyanların yavaş okuyanlara göre okuduğu metni daha iyi anladığını ve daha az unuttuklarını unutmayın!

6. Kültürel ve Akademik Yetkinliğin Yetersiz Olması

Bilgi ve kültür zenginliği anlamayı ve okuma hızını artıracaktır. Tam tersi bir durumda ise anlamada zorluk yaşanacaktır. Okuma ve anlama hızımız için iyi bir okur olmak gerekir. Okumaya başladığınızda emin olun zamanla hem bilgi hem de kültür zenginliğiniz artacaktır.

7. Kelime Dağarcığının Az Olması, Türkçe Dilbilgisi Kurallarının Az Bilinmesi

Bilgi ve kültür zenginliği içerisinde de bu konuyu düşünmek mümkün. Ana dilini iyi kullanamayan biri sözlü ya da yazılı anlamada kendini ifade etmede mutlaka zorluk yaşayacaktır. Hele de sözcük dağarcığımız geniş değilse… Dil bilgisi kurallarına bakmakta fayda var.

Kaynakça

Göz Egzersizleri ve Hızlı Okuma

Kendini güzel bir şekilde ifade eden kişiler daha özgüvenlidir. Yeni iş başvurusu yapan bir adayda işverenler kendini en güzel şekilde ifade etmesini beklerler. Hızlı okuma egzersizleri, bireylerin duygu ve düşüncelerini daha net ve akıcı bir şekilde ifade edebilecekleri hafızayı ve konuşmayı yapabilmesini sağlamaktadır. Tekniklere başlamadan önce kursiyerlerimize hızlı okuma testi yapmaktayız. Böylece normalde kaç kelime okuduğunu kaydederiz. Yaptığımız test, egzersizler sonrasındaki gelişmelerini daha rahat ölçmemize yardımcı olur. Yapılması gereken en önemli egzersiz, göz egzersizleridir. Düzenli göz egzersizleri yapıldığında okuma hızınızın belirgin bir şekilde arttığını sizlerde göreceksiniz. Göz egzersizleri ile;

  • Göz kasları gelişir
  • Görme alanı genişler

Göz kaslarının gelişmesi ve görme alanının genişlemesi okumayı hızlandırır.

Göz ve Beyin Konsantresi

Beyin, hafıza ve gözün sistemli bir şekilde çalıştırılması neticesinde hızlı okuma egzersizleri yapılmaktadır. Üç organın aynı anda kullanılması sayesinde insanlar kendilerini daha iyi geliştirebilmektedir. İnsan hafızasında meydana gelen birçok rahatsızlığı hızlı okuma egzersizleri sayesinde önlemek mümkün olmaktadır. Eğitimlerimiz sadece rahatsızlıkların önlenmesinde değil büyük başarılara imza atmaya da yardımcı olmaktadır. Sekiz bin kelime görebilmek ve 75 bin kelimeyi bir dakika içinde düşünebilmek için bazı egzersizlerin yapılması şarttır. Bu egzersizler kişinin okuyarak hem görme hem de düşünme yetilerinin aynı anda kullanılmasını sağlar. Görme ve düşünme sayılarının her geçen gün artmasına ve böylece beynin daha mükemmel bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kursumuz hafıza sorunları yaşayan insanların zaman içinde daha iyi bir hafızaya sahip olmayı sağlayan hızlı okuma tekniklerini vermektedir.

Hızlı Okuma Kişiye Özel midir?

Kursumuzun başarılarını duyanlar, eğitimi alanların belli bir özellikleri olup olmadığını merak etmektedir. Eğitimlerimize her yaşta ve her zeka seviyesine sahip bireyler katılabilmektedir. Hızlı okuma egzersizleri eğitimlerimiz her kriterde yüksek başarı elde etmemize yardımcı olmaktadır. Kısa sürede daha fazla konuyu anlayarak okumak için bütün bir sayfanın bir dakika içinde bitirilmesi ve bütün sayfanın anlaşılması lazımdır. Bunu sağlayabilmek uzman eğitimcilerimizin verdiği egzersizleri eksiksiz yerine getirmek ile ancak mümkün olmaktadır. Bilgi ve kültür dünyanın daha güzel bir yer olmasının temelidir. Şayet insanlar bu bilgilerden uzaklaştırılırsa dünya yaşanmaz bir yer haline gelir. Kursumuz verdiği eğimlerle her bireye okuma alışkanlığını geri kazandırmaktır.

Layer 1