Blog
Okuduğumuzu Anlama Nasıl Gelişir?
Hızlı okuma hakkında ipuçları verelim ki okuduğumuzu anlama becerilerimiz gelişsin. Okuduğumu anlamıyorum diyenler bu yazıyı okuyun. Sorularınız varsa yorumlara yazın. İlkokulda kazadığımız bir beceridir, okumak. Okuma becerisi ömür boyu gelişir. Okuduğumuzu anlama da okudukça gelişir. Okuma ve anlama birbirini tamamlayan bir bütündür. Okuma sırasında beynimizin hem sağ hem sol bölümünü aktif olarak çalıştırmaktayız. Buna bağlı olarak okuma stratejileri uygulanıp geliştirilebilir, okuma yöntemi belirlenerek şekillendirilebilir ve kullandığımız yöntemler, stratejiler sayesinde okuduğumuzu anlamamız daha kolay hale gelebilir.
Okuduğumuzu anlamamızda etkili olan bir diğer faktörde kullandığımız kelime dağarcığımız ve kullandığımız kelime dağarcığını anlama kabiliyetidir. Kullandığımız kelime bilgimiz okuduğumuz metni anlamada, yorumlamada bizim için çok önemli bir faktördür.
Okuduğumuzu Anlamak Neden Bu Kadar Önemlidir?
Öncelikle okuduğumuzu anlamak çevremizle olan iletişimimiz de daha sağlıklı bir ortam sağlayacaktır. Bir diğer önemli olan nokta ise; okuduğumuzu anlamak bize yazma yeteneğimizi de geliştirmemizde katkı sağlayacaktır. Dikkat eksiliği olan bireylerimizde odaklanmayı kolaylaştırıp zaman içerisinde dikkat eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Okuduğumuzu Anlamamızda Kullanabileceğimiz Bazı Yöntemler;
- Kelime haznemizi geliştirmek
- Ana düşünceye odaklanıp, onu bulmaya çalışmak
- Okuduğumuz metni bitirdikten sonra özetini çıkarmak
- Önce yavaş, daha sonra hızlı okumaya çalışmak
- Okuduğunuzu anlamak için gerekirse aynı metni birden fazla okumak
- Okuduğumuz metni bölümler şeklinde ayırıp okumak
- Okuduğumuz metnin yazarı hakkında bilgi sahibi olmak
- Anlamını bilmediğimiz kelimelerin anlamlarını bulup okumak
- Kendi seviyenizdeki kitapları makaleleri, yazıları bulup seviyenizin altında olan kitapları okumaya başlamalısınız.
Hızlı okuma hakkında ipuçları vermeye devam ediyoruzz. Bakalım okuyunca anlamayı kolaylaştıracak yöntemler ne?
Okuduğumuzu anlamamızı kolaylaştıracak bu yöntemleri tek tek ele alalım;
-
Kelime Haznemizi Nasıl Geliştiririz?
Kelime haznemizi geliştirmemizdeki önemli noktalardan biri anlamını bilmediğimiz, ilk kez duyduğumuz kelimeleri not edip daha sonra bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup okumaktır İnsanlarla olan iletişimimizde kelime haznemizi geliştirmemizde katkı sağlayan bir diğer faktördür. Elimizden geldiğince çok okumaya çalışmak.
-
Ana Düşünceyi Bulmaya Çalışmak
Yazar hakkında bilgi sahibi olmak bize yazarın yazdığı kitap hakkında bilgi sahibi olup onu anlamamız ve ana fikri bulmaya çalıştığımızda bize yardımcı olacaktır. Bu nedenle bir yazıyı, kitabı, makaleyi okumaya başlamadan önce yazarı hakkında bilgi sahibi olmamız bize yardımcı olur. Okuduğumuz kitabı bölümlere ayırarak okumak yavaş ve sesli okumak ana fikri bulmamızı kolaylaştırır.
-
Okuduğumuz Metni Bitirdikten Sonra Özetini Çıkarmak
Özetlemenin en güzel yanı okuduğumuz metni kendi kelime dağarcığımızla ifade edip onu yazıya dökmemizdir. Böylece metinde kendimizce önemli gördüğümüz anladığımız noktaları yazıya dökeriz. Bu yöntem aynı zamanda bize okuduğumuzu hatırlamada da yardımcı olur.
-
Önce Yavaş Daha Sonra Hızlı Okumaya Çalışmak
Okuduğumuzu anlayabilme yolunu teker teker çıktığımız basamaklar olarak görebiliriz. Bu basamaklardan bir diğeri de okumadaki hızımızdır. Önce yavaş ve yüksek sesle okumaya başlayıp, bunu takiben okuma hızımızı zamanla arttırmalıyız.
-
Okuduğumuzu Anlamak İçin Gerekirse Aynı Metni Birden Fazla Okumak
Okuduğumuz metinde anlamadığımız paragraflar ve bölümlerin altını çizip onları birden çok kez okumak ve bunu da yüksek sesle yapmak anlamamıza yardımcı olacak bir diğer noktadır.
-
Okuduğumuz Metni Bölümler Şeklinde Ayırıp Okumak
Okuduğumuz metni anlamakta zorlanıyor iseniz ya da okuduğunuz metin zorlayıcı bir metin ise onu parçalara, bölümlere, paragraflara ayırmak size metni anlamada kolaylık sağlayacaktır. Parçalara ayırıp okuduğunuz metinlere tekrar tekrar okuyup duraksayıp zihninizde kısa bir özet çıkarabilirsiniz. Bu yöntem sizin kelime dağarcığınızı da geliştirmenize olanak sağlar.
-
Okuduğunuz Metnin Yazarı Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
Yazar hakkında yaptığımız araştırma edindiğimiz bilgiler onun satırlara döktüğü yazılarını anlamamızda yardımcı olur. Yazar kendi kişiliğini, düşüncelerini bize yazdığı yazılarında yansıtmış olabilir bu nedenle yazar hakkında bilgi sahibi olmak metni bize daha anlaşılır kılabilir.
-
Anlamını Bilmediğimiz Kelimelerin Anlamını Bulup Okumak
Okuduğumuz her metinde anlamını kavramakta zorlandığımız kelimeler elbette ki olacaktır. Bunları tek tek not edip sözlükten bulmak kelime haznemize bir diğerini ekleyecektir. Böylece okuduğumuz her metinde bu alışkanlığı kazandığımızda kelime dağarcığımız her geçen gün zenginleşecektir.
-
Kendi Seviyenizdeki Kitapları Makaleleri, Yazıları Bulup Seviyenizin Altında Olan Kitapları Okumaya Başlamalısınız.
Öncelikle kendi seviyemizi belirlememiz daha sonra da seviyemizin altında olan kendimizin belirlediği metinleri okumaya başlamalıyız. Bunun bize sadece okuduğumuzu anlamada sağladığı katkıyı değil ayrıca okumadaki hızımıza olan katkısını da zaman içerisinde gösterecektir. Bu bize kendi seviyemizin üstünde olan kitapları okuyup anlamamızda yardımcı olacak bazı basamaklardandır.
Hızlı okuma hakkında ipuçlarına hızlı okuma teknileri, okuduğunu anlama ve Bilişsel Hızlı Okuma Kursları ile devam edelim.
Yeni Ufuklara Yelken Açın
Kitap okuma insan hayatını değiştirir. Farkı ufuklar ve kapılar açan kitapları hızlı okuma kursu eğitimi almış olanlar ellerinden hiç bırakmak istemez. Okuma alışkanlığı olmayanlar ise kitap almakta zorlanırlar. Ellerine bir kitap geçince günlerce hatta aylarca bitiremezler. Aylarca bitirilemeyen kitaplar doğal olarak kopuk kopuk okunduğundan keyif vermez. Hızlı okumak için ipuçları ister misiniz?
Bilişsel Akademi hızlı okuma kursu sizi bu okuma keyfiyle tanıştıracaktır. Beğendiğiniz 300 sayfalık kitabı 1 veya 1,5 saatte okumadan duyulacak mutluluk tarif edilemez. Dünyada yaşanan karmaşıklıkların büyük bir kısmı bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Bilgisizlik ise okuma alışkanlığının olmamasından kaynaklanır. Hayata pozitif bakabilmek, iş için yapacağınız görüşmelerde daha net ve akıcı konuşabilmek, sınavlarda başarılı olabilmek hızlı okuma kursları eğitimleriyle elde edilir.
Hızlı Okumak İçin İpuçları – Anlama Merkezini Harekete Geçirin
Beyin bilgi depolama merkezidir. Depolama merkezinin maksimum sınırda kullanılabilmesi için geliştirilmesi gerekir. Etkin hızlı okuma kursu, beynimizin depolama özelliğini tam kullanabilmenizi sağlar. Sadece depolamakla kalmaz anlayarak okumamıza da yardımcı olur.
Anlayarak hızlı okumanın gerçekleşebilmesi için öncelikle kişinin belli miktarda kelime dağarcığının olması şarttır. Kelime dağarcığı olmayanlar etkin hızlı okuma kursuna katıldıktan sonra sonra anlayarak okumaya hızlı okurlar.
Kimler Etkin Hızlı Okuma Kursuna Gelmeli
Okuma bilen herkes kurslarımıza katılabilir. İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda okuyan öğrencilerde okuma bozukluğu, disleksi yoksa daha sonraki yıllarda katılmaları daha faydalı olacaktır. Bu tip sorular varsa ya da çok yavaş okuma yapılıyorsa birebir hızlı okuma eğitimleri vermekteyiz. İhtiyacı olan bireylerle yaptığımız birebir çalışmalar neticesinde %100 başarı elde etmekteyiz. Ülkemizde yapılan sınavlarda öğrencilerimiz zamanla yarışmaktadır.
Zamana karşı yarışıp, anlayarak okuduğunuz soruları doğru cevaplandırarak rakiplerinize fark atmanız için sizleri kursumuza bekliyoruz.
Bilişsel Akademi Anlayarak Hızlı Okuma Kursları Hakkında İpuçları
Hızlı okuma her kişide ve meslek grubunda farklı amaçlarla kullanılabilir. İş adamları raporları hızlı incelemek için, öğrenciler daha az zamanda daha çok konu çalışabilmek ve sınavlarda başarılı olabilmek için, ev hanımları da kendini geliştirmesi için değerlendirebilir. Anlayarak hızlı okuma teknikleri kursu 4 aşamadan oluşur. Aşamalar şunlardır:
- İlk gün Bilinçsizlik: Eski okumalarımızı unutacağımız gündür. Bilinenleri bir kenara bırakıp hızlı okuma kursu sayesinde blok okumayı öğreneceğiz. 3 saatte verilir. 3 saat sonunda hem hızınız hem anlamanız değişecektir.
- 2 ve 3.Gün Çıraklık: Metinleri nasıl blok okuyacağımıza karar verecek ve metinlere uygulayacak kadar blok okumayı kavrayacaksınız.
- Bilinçlenme ve İleri Tekniklere Giriş: İleri hızlı okuma ve anlayarak okuma tekniklerine giriş yapılır. Bilişsel Akademi hızlı okuma eğitimlerine özel hızlı okuma yazılımları sayesinde pratik yapılır.
- Ustalık: Usta okuyucu olmanın son aşamasıdır. Edinmiş olduğunuz ustalık bir ömür boyu sürecektir.
Okuma Hakkında İpucu Nasıl Daha İyi ve Daha Hızlı Okuyabilirsiniz?
Okuma; daha fazla bilgi ve güç anlamına gelmektedir. İnsanın anatomik ve nörolojik yapısı okumasını belli oranda hızlandırmasına müsaade etmektedir. Reklam yapan bazı kurslar, olması gerekenden fazla bir artış vaat etmektedir. Olası ihtimalin dışında hayal üstü vaatlerde bulunmak doğru değildir. Fakat bir insanın yapısının müsaade ettiği en üst sınıra hızlı okuma teknikleri sayesinde ulaşmak mümkündür. Hızlı okurken bazı insanlar anlamayı tamamen feda etmektedir. Oysa bazı ipuçları kullanılarak anlamayı feda etmeden hızlı okuma mümkündür. Kişide farkındalık meydana getirecek ve fayda sağlayacak ipuçlarını dikkate alarak daha hızlı okuyabilirsiniz. Hızlı okuma hakkında ipuçları vermeye devam edelim.
Okumadan Önce Taramanın Etkisi Var mı?
Tarama, metnin üzerinden gözle hızlı bir şekilde geçmektir. Bazı hızlı okuma kursları, kursiyerlerine sadece tarama yöntemlerini öğretmektedir. Metnin hepsi okunmadan hızlıca üzerinden geçilir. Tarama yapıldığında anlama kaybı yaşanır. Aslında tarama tekniği yanlış bir teknik değildir. Tarama yapılırken bilgiler seçildiğinde anlama ve hızlı okuma birlikte gerçekleşir. Okumaya başlamadan tarama yapma, bilgileri seçme anlamayı da geliştirmektedir.
Akıcılığı Geliştirmek Hızlı Okumayı Geliştirir mi?
Akıcı olamamak, okuyucuyu yavaşlayan önemli bir faktördür. İç ses, tanımadığı kelimelerde oldukça yavaştır. Okumayı hızlandırmak için akıcılığı sağlamak gerekir. Bunun için, kelimeleri tanıma çalışmaları yapılmalıdır.
Akıcı Okumak İçin
Kişi sadece yabancı metinleri okurken akıcılık problemi yaşamaz. Ana dilde olduğu halde teknik kelimelerin ve akademik bilgilerin olduğu metinlerde de akıcılık azdır. Akıcılığı geliştirmek için çok okumak ve daha fazla kelime görmek gerekir. Farklı metinler okumak ve değişik kelimelerle daha fazla muhatap olma zamanla kelimeleri daha hızlı anlamayı ve okumanın hızlanmasını sağlar.
Metinde Ne Keşfedeceğini Çıkarmak Hızlı Okumayı Etkiler mi?
Kitabı veya makalenin nasıl oluşturulduğunu bilmek, dikkatin önemli noktalarda toplanmasını sağlar. Tarama yapılması, metnin tanınmasına yardımcı olur. Metni veya kitabı tanımada en önemli ipucu, ne çıkarılması gerektiğini bulmaktır. Kişi okumaya başlamadan çıkarımda bulunacağı ana konuyu anlarsa, dikkatini ilgili cümlelere ve kelimelere verir. Dikkatin belli kelimelerde toplanması anlamayı ve okumayı geliştirir. Merak uyandıran metinler ve kitaplar okumaya biraz fazla zaman ayırmak hızlanmaya yardımcı olur.
Akılda Tutmanın Hızlı Okuma Gelişiminde Etkisi Nedir?
Okulda veya iş konusundaki önemli belgelerde bazen hızlanmak değil anlamak daha önemli olur. Okunacak metinlerdeki önemli olan fikirleri ve gerçeklerin akılda tutulması gerekir. Bu noktada aslında kapsamlı anlamanın yanında uzun dönemli akılda tutma da gerekir. Bilimi anlamak ve uzun süre akılda tutmak için bazı önerilerde bulunur. Düşünülen şeyin hatırlanması, hafıza prensibidir. Kelimelerin veya cümlelerin altını çizmek hatırlamaya yardımcı olurken anlamaya yetmez. Hatırlanacak ve anlaşılması gereken kelimelerin ve bilgilerin yeniden not alınması bir alternatif olabilir.
Okuma Hızını Arttırmak Mümkün
Akılda tutarak dakikada 500 ila 600 kelimeye çıkmak alınan eğitimler ve yapılan pratiklerle mümkün olabilir. Bazı durumlarda metni taramaktansa hızlı okuma daha iyi bir seçenek olabilir. Metnin nasıl kavramsallaştırıldığı hızlı okuyucuya sağladığı faydayı belirler.
Hızlı okuma hakkında ipuçları verdik. Umarım sizler için buz yazı faydalı olmuştur. Sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.
[…] seviyesinde okuma problemi yaşayan çocuklarda en temel problem okunan harflerin çözümlenmesi ve bu çözümlemenin söze […]
[…] Sırasında Yapılması Gerekenler sorusunun cevabı olarak okumanın püf noktalarını, yapılan yanlışları yapılması gerekenleri ve izlemeniz gereken yolları detaylı bir şekilde […]
[…] ile kişi kendini geliştirmelidir. Metinlerin ve egzersizlerin seçimine dikkat edilmelidir. Hızlı okuma metinleri ve egzersizleri yeni başlayanlar ve profesyoneller olmak üzere çeşitlendirilmiştir. Yeni başlayan birinin, […]