Blog
Okuma teknikleri gerçekten var mı?
O kadar fazla soru var ki kurumuzu telefonla arayıp hızlı okuma kursuna kayıt yaptırmak isteyenlerin sorduğu sorulardan biri Okuma Teknikleri Gerçekten Var mı?… Anlayarak okuma teknikleri hakkında biraz sohbet etmeye ne dersiniz?
Hızlı okuma teknikleri var ve gerçek. Okuma hızınız arttığı gibi anlama oranınız da artmaktadır. Okuma Teknikleri Gerçekten Var mı? Nasıl?
İlkokul yıllarında hatta okul öncesi süreçte başlayan okuma ömür boyu devam eden bir edinimdir. Bir çok tanımı olan okuma için basılı sembollerin zihinde anlamlandırılması şeklinde söylemek mümkündür.
Okuma
Okuma gözlerin beyne ilettiği resimlerin anlamlandırılması şeklide gerçekleşir. Çocuklukta başlayan okuma süreci ilkokul yıllarında kişiden kişiye farklılık gösterir. Öğretmenler, anneler, babalar bu konuda sabırlı olmalı.
Okuma sadece öğretmen, anne, baba ile de bitmiyor. Toplumsal gelişmişlik göstergesi olan okuma devlet politikası, eğitim sistemi o ülkenin akademik kadrosu ile de ileri ve geri gidebiliyor.
Hızlı Okuma Teknikleri Hakkında Düşünceler
Okuma Teknikleri Gerçekten Var mı? Türkiye maalesef çok ilerle değil bu konuda. Düşünün Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızlı okuma teknikleri gereklilik olarak görülürken biz hala var mı yok mu, gerçek mi değil mi tartışmalarını yapıyoruz.
Sizde haklısınız televizyonlara çıkartıp bir çocuğu 5 dakikada kitap bitirirseniz ve her kitap bu şekilde okunur mantığı ile sadece kar elde etmek için insanları kandırırsanız insanlar bu soruları sormaya devam eder.
Anlayarak Okuma Teknikleri Gerçek
Okuma Teknikleri Gerçekten Var mı? vardır. Hızlı okuyup daha iyi anlayabilirsiniz. Bilişsel Akademi Anlayarak Okuma Yöntemleri‘nde ilk günden göz kası çalışmaları ve bazı tekniklerle hızlı okumaya bir başlangıç yaparsınız. Anlamayı sadece okuma ile ilgili bir süreç görmek yanlış olur. Okuma yorumlama, analiz etme, ayrıştırma, karşılaştırma, gruplama ve sonuç çıkarma süreçlerinden oluşan bir yapıya sahiptir.
Peki biz ne diyoruz, hız ve anlama konusunda. Kursumuza gelen her kursiyere kitap kokusu olmadan okuma olmayacağını vurguluyoruz.
Her metni aynı hızda okumak mümkün değil. Okuma amacınıza ve metnin türü hatta metnin zorluğuna göre okuma hızınızın ve anlama oranının değişeceğini belirtiyoruz.
Öğrenme Amaçlı Okumalar
Okuma Teknikleri Gerçekten Var mı? Öğrenme amaçlı yapılan okumalarda not alma teknikleri, zihin haritaları, kavram haritaları gibi çalışmalar dışında ön okuma, anlayarak okuma, detaylı okuma gibi birden fazla teknikle aynı metin bir kaç kez okunur. Tekrarlar ve hafıza teknikleri ile bilgilerin uzun süreli bellekte depolanması sağlanır.
Bir roman ya da hikaye okuduğunuzu düşünün. Çok çok hızlı okuyorsunuz. Mükemmelsiniz. Bırakın elinizdeki kitabı, en sevdiğiniz müziği açın çok çok hızlı dinleyin! Ne anladınız?
Okuma Tekniği Belirleme
Biz kurumumuzda hangi metni nasıl okumanız gerektiğini öğretiyoruz. Şöylede diyebiliriz okuma amacımız, metnin türü ve zorluğu kitap okuma tekniğimizi belirliyor.
Hız size kalmış. İsterseniz anlayarak hızlı okuma ile ilgili sorulara cevap verelim.
Anlayarak Okuma İle İlgili Sorular ve Cevaplar
Anlayarak hızlı okuma uzmanları, metinde geçen bütün kelimelerin, cümlelerin, satırların okunmasının anlamak için şart olmadığını ifade etmektedirler.
Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilerek okuyanlar metni kelime kelime okumadan da anlamını çıkarabilir. Resmi oluşturan karelere değil resmin geneline veya bütününe bakmak gerekir. Okumanın amacı bilgi edinmek, yeni şeyler öğrenmektir. Anlayarak okuma olmadığı müddetçe hızlı okuma insana bir şeye kazandırmaz.
Kursumuzda anlayarak hızlı okuma eğitimleri verilir. Şayet bir kişi hızlı okuduğunu fakat anlamadığını söylüyorsa bu kişiden kaynaklanır. Ya anlayarak okuma tekniklerini kullanmıyordur veya yanlış yaptığı bir şeyler vardır. Hızlı okuma, bir dakikada anlaşılarak okunan kelime sayısının artırılmasıdır. Yani anlamadan seri okumak, hızlı okumak değildir.
Anlayarak hızlı okumak için yapılması gereken bazı egzersizler ve alıştırmalar vardır. Kişi bu egzersizler ve alıştırmaları yaparak kendini geliştirebilir. Egzersizleri ve alıştırmaları öğrenmek için; hızlı okuma kurslarından, hızlı okuma kitaplarından, hızlı okuma videolarından ve slaytlarından yardım alınabilir. Anlayarak hızlı okumanın geliştirilebilmesinde esas olan konu disiplinli çalışmaktır. Yani sadece eğitimler almak, egzersizleri bir iki kere yapmak yeterli değildir. Sürekli okumak ve çalışmaya devam etmek gerekir.
Eleştirel okuma, okunan metnin ne demek istediğini okurken anlamlandırmaktır. Kişi hızlı okumayı yaparken aynı zamanda metne, aslına bildiklerinden farklı ne olduğunu, bilinenin dışında neler olduğunu sorgulamaktır. Metnin neyi, savunduğu, savunduğu şeylerin gerçekliği, nedenleri, ne içinlerini anlamak için sorular sorup metinden cevaplarını çıkarmaktır. Eleştirel okuma yaparken hem soru sormak hem de cevaplarını almak ilk başlarda zor olabilir. Fakat düzenli okuma ve çalışma yaptıkça istemsiz olarak eleştirel okuma yaptığınızı fark edersiniz.
Bir şeyi anlamak istiyorsanız öğretmen olun. Kitap okurken anladıklarınızı kitap kalıplarından çıkarak kendinize anlatın. Burada önemli olan okuduğunuzu ezber gibi anlatmamanız. Ezberlemek yerine kendi cümlelerinizle anlatmayı deneyin.
Kitap okurken onu zihninize kazımak için kendi klasik cümlelerinizi, tanımlarınızı ve terimlerinizi kullanmalısınız. Kişinin kendine ait olan cümleleri daha aklında kalıcı olacaktır. Her zaman kullanılan kelimeler ve cümleler kullanıldığında beyin bunları daha çok sahiplenecektir. Okunulan metnin tekrar anlatılması gerekecekse, akılda kalması gerekir. Akılda kalması için kesinlikle kendi cümlelerinizi kullanmalısınız. Kendi sözlerinle okumak, anlayarak hızlı okuma tekniklerindendir. Aynı zamanda sunum yaparken konuya hakim olmayı sağlar.
Kelime Hazineni Genişletmenin Faydası Nedir?
Anlayarak hızlı okumanın temellerinden biri de kelime haznesinin geniş olmasıdır. Kişi kelime haznesini ne kadar genişletirse, ne kadar çok yabancı kelimenin anlamını öğrenirse o kadar hızlı okuyacaktır. Örneğin mesleğiyle ilgili metinleri hızlı okumak isteyen kişi öncelikle mesleğine dair kelimeleri ve terimleri öğrenmelidir. Yabancı dillerden dilimize geçen veya mesleki anlamda kullanılan terimlerin söylenişlerini ve anlamlarını öğrenmek kelime haznesini genişletme adına çok önemli bir adımdır.
Okurken bilmediğiniz kelimelerin mutlaka anlamlarını öğrenin. Sözlük kullanma alışkanlığınız olsun.
Hızlı okuma teknikleri eğitimlerimizde ön bakış yaparken mutlaka göze çarpan anlamını bilmediğimiz kelime ve terimlerin altları çizilir. Anlamları öğrenildikten sonra okumaya geçilir.
Bir metini hızlı okumak istiyorsanız kelime dağarcığınız geniş olacak.
5N1K, gazetecilerin yoğun olarak kullandıkları bir tekniktir. Anlayarak hızlı okumak isteyen kişi metni okumaya başladığında; kim, ne, nerede, neden, nasıl ve ne zaman sorularını sormalıdır. Soruların cevaplarını metinde ararken hem hızlanacak hem de metni daha iyi anlayacaktır. 5N1K sorularını sormak ve cevaplarını almak metnin örgüsünü daha kısa süre içinde çözmeyi sağlar.
Kitap veya metin okumaya başlamadan önce ortamın hazırlanması için ön hazırlık yapılması gerekir. Mekanda dikkati dağıtacak şekilde bulunan unsurları kaldırmak, sesin engellenmesi, ısının uygun derecede tutulması ve ışığın ayarlanması ön hazırlık adına yapılması gerekenlerdir. Ön hazırlık yaptıktan sonra metne göz gezdirilir.
Göz gezdirme, okuma değildir. Sadece metindeki paragraf başlarının, sonlarının, alt başlıkların görülmesidir. Gözden geçirme yapılırken metnin ana fikri çıkarılmaya ve anahtar kelimeler bulunmaya çalışılır. Ana fikri yansıtan anahtar kelimeler bulunduğunda altına iztaşı konulmalıdır. Önemli görülen anahtar kelimelerin altında iztaşının konulması, genel okuma yapıldığında metnin daha kısa sürede ve daha anlaşılarak okunmasına yardımcı olur.
Anlayarak hızlı okumanın en önemli aşamalarından biri ön hazırlık ve göz gezdirme yapmaktır.
Göz gezdirme kurslarımızda ön bakış olarak anlatılmaktadır. Kişiyi pasif okuyucu olmaktan çıkarır. Metin hakkında içeriği, üslubu hakkında fikir sahibi olur, metni hangi okuma tekniği ile okuyacağımıza karar veririz.
Beynimiz bilgileri kodlar. Her bilgi aslında bir koddur. Yeni öğrenilen bilgileri başka kodlarla ilişkilendirir. Bağlantılar kurarak beynin hatırlamasını ve anlamasını sağlayabilmek için yeni öğrendiğimiz bilgileri, beynin ilişkilendirebileceği şekilde kodlandırmak gerekir. Beynimizde, kodlar ve bağlantıların bulunduğu muhteşem bir bilgi ağı vardır. İşte insan beyninin bu bilgi ağını kullanabilmek için sayısal veya sözel bütün yeni öğrendiği bilgileri kodlamalıdır.
Kodlama yapıldığında öğrenilmesi ve anlaşılması daha başarılı ve hızlı olacaktır. Anlayarak okuma yapabilmek için metindeki bilgileri saçmada da olsa bir hikayeye dönüştürmektir. Hikayeye dönüştürülen bilgiler veya kodlarla ifade edilen bilgiler unutulmaz. Hikayeler sayısal ve sözel imgeleri alıp başka örüntüler kurarak beynin kodlarına uygun hale getirir.
Sayısal ve sözel bilgiler birleştiğinde beynin her iki yarım küresi de çalıştığından bilgiler istense de unutulmaz. Örneğin sülfirik asit H2SO4’tir. Biz bunu Hasan2 salak Osman 4 diye kodladığımızda asla unutmayız.
İnternette çok değişik yayınların ve sitelerin anlayarak hızlı okuma paketleri bulunmaktadır. Seçim yaparken dikkat etmek gerekiyor.
Hızlı okuma eğitimlerinde uzman kurumların kaynaklarının tercih edilmesinde fayda var. Biz kurum olarak sadece internet üzerinden ya da bir cd programı üzerinden hızlı okuma çalışmaları yapılmasını yetersiz buluyoruz. Kitap bu konuda önemli. Hızlı okuma kitabımızda tüm teknikleri uygulayabilmeniz için çok farklı hızlı okuma metinleri seçilmiştir.
Kitapla beraber yapılırsa hızlı okuma uygulamaları faydalıdır.
[…] Zor bir metinde anlama oranı düşüktür. Gazete, dergi gibi okumalarda anlama oranı yükselir. Okuma hızı çok yüksektir. Zor metinlerde ön okuma olarak adlandırabiliriz. Metni tanımamıza, metnin […]
[…] Kaymağını alma tekniği, okunacak metnin anlamını bozmadan, başlıkları ve başlıkların altında yer alan anahtar kelimeleri okumaktır. Kaymağını alma tekniğinin hedefi, okunacak kelime sayısını azaltmaktır. Sınava hazırlanmasına az kalan öğrenci, raporunu yetiştirmesi gereken çalışan bu tekniği kullanabilir. Teknik, hızlı okuma yaparken odaklanmayı, motivasyonu artırmayı sağlayarak daha iyi anlamaya yardımcı olur. […]