Blog
Bu yazımızda sizlere kurumuzda verilen hızlı okuma eğitimi hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz.
Bilişsel Akademi Hızlı Okuma Eğitimi
Bu eğitime başlamadan önce meraklarınızı giderelim. Hızlı okuma ve sınav teknikleri eğitimlerimizde biz ne yapıyoruz?
• Kursiyerlerimiz bazıları hızlı okuma eğitimine başlar başlamaz gördüğü her şeyi kelime kelime anlatabilmek istiyor. Bu bütün metinlerde mümkün değil. Öncelikle kursiyerlerimize vermek istediğimiz şey bu. Her metni aynı hızda okuyamazsınız. Sizlere farklı hızlı okuma yöntemleri öğreteceğiz. Hızlı okuma eğitiminiz sonunda hangi metni nasıl okuyacağınıza kendiniz karar vereceksiniz. Ayrıca bir metinde ne zaman hızlanacağınızı, ne zaman yavaşlayacağınızı da öğrenmiş olacaksınız.
• Okuduğunuz metinleri bazen hatırlamada güçlük çekeriz. Ya da okuduğumuz sürece anlamadığımızı düşünürüz. Bu eserle hafıza tekniklerinden ve zihin haritalarından yararlanmayı da öğrenmiş olacaksınız. Unutma azalacak.
• Dikkati toplayamama, konsantrasyon problemi yaşayan bir çok okur var. Bu noktada da bu eser yardımcınız olacak.
• Okuma planı ile günlük okumalarınızı çok rahatlıkla planlayabileceksiniz.
• Her metin hızlı okunmayacağını sürekli vurgulamaktayız. Şiir, roman gibi edebi metinlerin keyfini çıkaracaksınız.
• Şunu da açıklamadan geçmememiz gerekiyor: Hızlı okuma eğitimi sonunda bir dakikada kaç kelime okuyacağım? Bu soruya birçok kurum reklamlarda maalesef sayı belirtmiş. Bizim böyle bir sayı belirtmemiz mümkün değil. Hızlı okuma eğitimine katılan ya da bu eğitimlere kitap veya hızlı okuma programlarımızla başlayan arkadaşlara şunu söyleyebiliriz. Okuma ve anlama hızları kişiye göre değişecektir. Eski okuma alışkanlıklarınız, hazır bulunmanız, sağlık, beslenme alışkanlıkları, dikkat, ilgiler… emin olun okuma hızınız ve anlama oranınızın artması ve azalmasını etkileyecek. Kısaca belirtirsek okuma hızınız ve anlama oranınız size göre değişecek. Gelişiminiz ilk okuma hızınızdan zor bir metinde %100, diğer metinlerde 3-4 kat artacak. Gazete, dergi okumalarında hız ve anlama oranı daha da artacaktır.
• Okuma hızınız arttıkça anlamanız da artacak. İlk çalışmalarda anlama az da olsa düşebilir. Ama çalışmalarımızı düzgün yaptığımızda kendinizdeki gelişimi göreceksiniz. Birçok metinde hem okuma hem de anlama oranınızı ölçeceğiz.
Hızlı Okuma Teknikleri Nedir?
Hızlı okuma teknikleri, okurların bir metni nasıl okuması gerektiğine karar vermesidir. Bunu biraz açmakta fayda görüyorum. Hızlı okuma kursu arayan birçok kişi televizyon programı ve bu iş abartanları izlemekte. Lütfen yanlış anlaşılmasın, bu iş düzgün yapan birçok kişi ve kurumda var. İleri okuma tekniklerini öz plana çıkarıp tüm metinlerin ileri okuma teknikleri ya da fotografik okuma ile anlaşılacağı yargısı oluşturanlardan söz ediyorum. Arkadaşlar, Bilişsel Hızlı Okuma ve Sınav Teknikleri eğitimi dört aşamadan oluşur:
1.Aşama: Blok Okuma Yani Hızlı Okuma
Bu aşamada kursiyerler kelimeleri blok şeklinde -kavrama noktalarına dikkat ederek ve anlayarak- okuma yapar. Kısaca birden fazla kelimenin algılanıp beyne gönderilmesi şeklinde söyleyebiliriz. Anlama bu okumada yüksek düzeylerdedir.
2. Aşama: Fotografik Okuma
Tam bir okuma değildir. Sayfanın tamamına bakılarak -bir resme bakar gibi- okuma gerçekleşir. Zor bir metinde anlama oranı düşüktür. Gazete, dergi gibi okumalarda anlama oranı yükselir. Okuma hızı çok yüksektir. Zor metinlerde ön okuma olarak adlandırabiliriz. Metni tanımamıza, metnin önemli yerlerini görmemize, yazarı ve yazarın dilini anlamamıza yarar. Ayrıca; metini nasıl okumamız gerektiği hakkında bize bilgi verir. Metnin ana düşüncesini ve konusunu bulabilir metinle ilgili sorular oluşturabiliriz. Okuma amacımızı belirlememizde de yardımcı olur.
3. Aşama: İleri Okuma Teknikleri
Bu da tam bir okuma değildir. Fotografik okumaya göre anlama oranı daha yüksektir. Zor bir metinde metni kavramamızı kolaylaştırır. Metin hakkında fotografik okumaya göre daha fazla anlama yapılır. Okuma hızı oldukça yüksektir. Metin geniş görülür. Satırlar halinde demek daha doğru olur. Kavrama noktaları blok okunur.
4. Aşama: Detaylı Okuma
Öğrenme amaçlı yapılan okumalardır. %100 anlama gerçekleşir. Zihin haritaları, kavram haritaları, sihirli satırlar ve not alma teknikleri kullanılır. Bilgiye geri dönüş ve tekrarlar vardır. Uzun sürede akılda kalıcı öğrenmeler için kullanılır.
Hızlı okuma eğitimi nasıl alabilirim?
Hızlı okuma eğitimi için kursumuza gelebilir, uzaktan eğitim hızlı okuma eğitimlerine katılabilirsiniz. Ya da kendiniz bir kitap alıp hızlı okuma çalışmaları yapabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir şey. Türk Dili ve edebiyatı öğretmeniyim, hızlı okuma çalışmaları yaparak çok
rahatlıkla okuma hızınızı ve anlama oranınızı arttırabilirsiniz.
Hızlı okuma eğitimimize katılan kursiyerlere kurs süresince antrenörlük yapmaktayız. Disiplinli çalışmanızı sağlayarak daha kısa sürede nasıl yapmanız gerektiğini planlıyoruz. Yaptığımız çalışmaların alışkanlık haline dönmesi için çalışmaktayız. Karar sizin… Vaktiniz varsa kurslarımıza bekliyoruz. Yoksa uygulamaları kendiniz özenle yapınız. Takıldığınız yerde sorularınızı yöneltebilirsiniz. Hızlı okuma öğrenmesi zor bir beceri değildir. Kursa katılmayanlar verilen programlara uyarsa başarılı olacaklardır.
Okuma Hızımız ve Anlama Oranımız:
Okuma hızımız ve anlama oranımız okuduğumuz metne göre değişecektir. Bu konuyu biraz daha açarsak eğitimimize başlamadan önce kursiyerle müdahale edilmeden eski okuma alışkanlıklarıyla verilen metni okumaları istenir. Daha sonra metinle ilgili sorular sorularak anlama oranları ölçülür. Her metni aynı hızda okuyamazsınız. Bilgi düzeyiniz, konuya ilginiz, yazarı tanırlılığınız, kelime dağarcığınız, okuma alışkanlıklarınız okuma ve anlama oranınızı etkiler..
Okuma Hızının Hesaplanması:
400 Kelimelik bir metni 2 dakika 23 saniye de okuduğunuzu varsayalım.
Toplam Kelime Sayısı / Okuma Süresi (Saniye) X 60= 1 Dakikada Okuma Süresi
400/143= 2,7972
2,7972 x 60= 167 (1 dakikadaki okuma hızı)
Anlama Oranının Hesaplanması:
Okuduğumuz metinle ilgili 10 soru olsun ve biz bu 10 sorunun 7 tanesi doğru cevaplayalım.
10×7=70 (anlama oranımız yüzde 70)
Okuduğumuz metinle ilgili 5 soru olsun ve biz bu 10 sorunun 3 tanesi doğru cevaplayalım.
20×3=60 (anlama oranımız yüzde 60)
Peki, hızlı okuma ve sınav teknikleri eğitiminden sonra okuma hızımız ne olacak?
Okuma hızınızın okuduğunuz metne göre değişeceğini belirttik. Zor bir metinde okuma hızınızda en az %100 artış, normal metinlerde ise ilk okuma hızınızın 2-3 katı artış daha kolay metinlerde gazete, dergi, vb. okumalarda daha fazla artış olacaktır. Şunu da belirtelim okuma hızınız artıkça anlama oranınız da artacak, unutma azalacaktır.
Hızlı Okuma Eğitimininin Tarihçesi
Hızlı okumanın tarihini anlatırken Mustafa Ruşen’ in ‘’Ülkemizde ‘Çok Hızlı Okuma Teknikleri’ ni bendeniz bulmadım.’’4 sözü aklıma gelmekte. Ülkemizde bir çok kişinin bu konuda duayen olduğunu bu işi ilk yaptığını, çok çok hızlı okuduğunu duymaktayız. Çok hızlı okuma konusundaki hızımıza farklı bir başlıkta değineceğim. Türkiye’ de hızlı okuma eğitimlerinin gelişip yayılmasında çok değerli isimlerden bazılarını belirtmeden geçemeyeceğim:
Reha O. Türkkan, Mustafa Ruşen, A. Sarp.
Hızlı okuma tekniğin gelişimi 1940 yıllarına, İkinci Dünya Savaşı’ na, dayanır. İngiliz pilotları ve gözcüleri eğitmek amacıyla bulunmuştur. Gözcülerin havadaki Alman uçakları daha çabuk tanıyabilmeleri için göz alıştırmaları yapılmaya başlanmış. Ohio Üniversite’sinden Dr. D.S. Renshaw ‘’tachistoscope’’ diğer bir adı ‘’Visualizer’’ adı verilen aleti geliştirdi. 5 Bu alet sayesinde gözün birim zamanda görme çabukluğu, çevikliği
ve atıl görme alanı gelişti.6
Amerika’ da eğitimciler bunu duyunca, aracı (takistoskop), kelime seçmeyi hızlandırmada denemişler ve ‘’hızlı okuma’’ doğmuş. Gözün, vücudun herhangi bir organ gibi, egzersiz gördükçe daha etkili olmaya başladığını
ispat etmişler. Böylelikle ‘’tembel göz’’ daha atik davranmaya ve gördüğü şekli ( resmi, amblemi, sayıyı, yazıyı) daha hızlı olarak beyne (asıl görme fonksiyonu yapan merkeze) yollamaya alışmış. 1940 sonrası gelişme gösteren hızlı okuma teknikleri ilk defa Salt Lake City okulunda bir öğretmen tarafından uygulanmış ve okuyucuların okuma hızları üç katına çıkarılmıştır.
Daha sonraki yıllarda okuma ve beyin üzerine yapılan çalışmalarında katkısı büyük olmuş. Sol Beyinli hızlı okumanın daha hızlı olduğu anlaşılmıştır. Amerika’ da üniversite ve hızlı okuma kurslarında başlayan süreç; 1970’lerden sonra ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında hızlı okuma eğitimine yer verilmiş ve hızlı bir şekilde dünyaya bu eğitim yayılmıştır.
[…] Okuma sırasında gözler düz bir zeminde hareket eder. Göz normalde hareket eden bir nesneyi hareket ederek algılarken duran bir nesneyi durarak algılar. […]
[…] Hızlı okuma teknikleri hayatımıza ilk olarak 1950’li yıllarda Evelyn Wood ile girdi. O tarihten bu yana ise gerek teknik gerekse teknolojilerle birlikte herkes için oldukça mükemmel bir sonuç veren gelişmeler yaşandı. Bu teknik sayesinde hızınızı 10 kat daha yukarı çıkarmak mümkündür. Bununla birlikte sizlere ALES için sağladığı avantajlara bir göz atalım. […]
[…] seviyesi 200 kelimedir. Avrupa ülkelerinde bu durum 220 olurken ülkemizde daha düşüktür. Hızlı okuma yöntemlerini öğrenerek uygulayan kişilerin okuma hızı ortalamanın 3 – 4 katı […]
[…] hızlı okuma yönteminin kullanılması metnin anlaşılması ile başarı getirmektedir. Peki, nasıl anlayarak hızlı okunur? Anlama kapasitesi kişiden kişiye değişen hem karışık hem de göreceli bir kavramdır. […]