Blog
Kitap Okurken Yapmaman Gereken 10 Şey
- Mart 2, 2023
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Hızlı Okuma Teknikleri
Her insanın hayatı, kitap okuma etkinliğinden büyük ölçüde yararlanabilir. Hem sessiz hem de sesli okuma, farklı okuma biçimleridir. Sesli okuma, sözcükleri gözle görüldükten ve akıl tarafından anlaşıldıktan sonra sesli tekrar etmek olarak tanımlanırken, sessiz okuma ise beynin sözcükleri gözle görüldükten sonra anlaması olarak tanımlanır. Sessiz okumanın amacı anlama olduğundan ve bu okuma yöntemi daha hızlı olduğundan daha sık tercih edilmektedir.
Kitapları düzgün bir şekilde okumak istiyorsanız olağan hataların farkında olmalı ve bunlardan kaçınmaya özen göstermelisiniz. Listelenen hataları yapmazsanız hızlı ve başarılı bir şekilde okuyabilirsiniz. Birçok kişi konsantrasyonla mücadele eder. Bir şey okumak istediğimizde, bu en can sıkıcı olanıdır. Kitap okurken yapmaman gereken 10 şey yazımızdaki maddeleri inceleyerek kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Tekrar Etmek İçin Başa Dönmek
Başa dönüp anlaşılmayan bir bölümü tekrarlamak, anlamadığınız bir şeyi okurken en sık yapılan hatalardan biridir. Bu prosedür verimsizdir çünkü çok uzun sürer. Hızlı okumak istiyorsanız başa dönmek sizi yavaşlatacaktır.
Kelime Kelime Okuma
Bu hatalı okuma tekniği hızlı okumanın önündeki en büyük engellerden biridir. Daha hızlı okumak, tek bir kelime yerine iki ila üç kelime grubunu aynı anda okumayı içerir. Kelimeleri gruplar halinde okumaya çalışırsanız okuma hızınız artacaktır.
Parmakla İşaret Ederek Okumak
Bölümleri parmak uçlarınızla değil de gözlerinizle takip etmeye çalışırsanız okuma hızınız oldukça artacaktır.
Büyük Hedefler Koymayın
Her gün çok sayfa kitap okuyacağıma giden yollar sonunda çıkmaz sokaklara da çıkabilir. Artık yol varken, çıkmaz bir sokak ve geri dönülemezlik var. Bazıları bu bataklıktan kurtulmayı başarırken, diğerleri bir daha kitap alamıyor. Belki o gün uyandığınızda hiç kitap okumak istemiyorsunuz ve kendinizi zorlamanın ne size ne de kitaba bir faydası yok. Tek amacınız keyif almaksa kitaptan faydalanamazsınız. Sonuç olarak zamanınız ve o kitap boşa gidiyor.
Yanlış Plan Yapmak
Kitap okurken yapmaman gereken 10 şey yazımızda en dikkat etmeniz gereken yer burası. Kendinize her şekilde ve her koşulda yatırım yapmak için kitap okuyorsanız, sayfa kısıtlamalarına, titiz okuma programlarına veya uygun olmayan zamanlarda ortaya çıkan ve dengenizi bozan kitaplara kendinizi tabi tutmayın ki bu çok daha önemli ve önemlidir. “Her kitabın okunmak için uygun bir anı olduğunu düşündüğüm için ruh halime göre okuyorum. Aylık bir okuma listem yok; bunun yerine, sadece rastgele fikirler aklımdan geçiyor. Bu ay 10 roman okuyacağım, günde ortalama bu kadar sayfa okumam gerekiyor” gibi planlar okuma hevesinizi ve kitap tutkunuzu engelleyebilir.
Okumanız gereken ve okumak istediğiniz kitapların sade bir listesini yapmak en ideal şeydir. Yine kişisel tercihlerinize göre bu listeden bir kitap seçebilirsiniz ve ayrıca belirlenmiş yıllık okuma hedefleri de vardır. Bunlar, okuma sevgisini teşvik etmek için çekici ve faydalı özellikler ve prosedürlerdir.
Hızlı okuma kurslarımız hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurunuz.
[metform form_id=”22746″]
Sevdiğiniz Türleri Keşfetmemek
Zaten okumaktan hoşlanmıyorsanız, Savaş ve Barış ile başlamak sıkıcı olacaktır. Genel olarak öneriler Sherlock Holmes gibi eserlerle başlamanızdır. Hem bir seviye yukarı çıkacaksınız hem de sevdiğiniz türleri keşfedeceksiniz.
Çeşitli Türleri İncelememek
Sadece kurgu veya tarihten daha fazlasını okuyun. Ek olarak, kurgu, şiir, tarih ve politik kurgusal olmayan kitapları okuyun. İlgi alanlarınıza bağlı olarak, felsefi ve psikolojik çeşitler bile ekleyebilirsiniz. Psikoloji ve kişisel gelişim üzerine kitaplar da size farklı bir bakış açısı katacaktır.
Saatlerce ve Düzensiz Bir Şekilde Okumak
Yeni başlıyorsanız, her gün 30 dakika deneyin. Her yerde okuyun; otobüste, molada, teneffüste, evde fakat sürekli okuyun. Her gün belirli bir süre kitap okuyarak geçirin. Elbette aşırıya kaçmayın.
Bir Yazara Bağlanmak
Kitap okumanın amacı, hayata birkaç açıdan bakmaktır. Sadece en sevdiğiniz yazarların kitaplarını okursanız, üretkenliğiniz sonunda düşecektir. Şans verebileceğiniz yüzlerce yazar mevcut.
Altını Çizerek Okumamak
Kitapları okurken altını çizmeli ve not almalısınız. Geniş ağızlı alt çizme kalemleri kullanın. Sayfa bittikten sonra altını çizin ve sayfaya yorum yapın. Kitap bittiğinde, geri dönün ve üzerini çizdiğiniz bölümleri tekrar okuyun ve kitap hakkında bir not defterine notlar alın. Hem tarih hem de kişisel gelişim kitaplarında bu strateji inanılmaz derecede etkilidir. Güzel kelimeleri yeniden bulmak ve onları hatırlamak da gerçekten eğlenceli olacaktır.
[…] Kitap okuma hayatımızdaki bütün aktiviteler için büyük önem taşıyan bir etkinlik. Kitap okuma anlama gücünüzü arttıracağından derslerinizi çok daha iyi bir şekilde anlamanıza yardımcı […]