Blog
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
- Şubat 15, 2023
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Hızlı Okuma Teknikleri Okuma-Yazma
Kitap okumak sadece eğitim ve öğretim hayatımızda değil, bütün hayatımız için önemli bir aktivitedir. Eğitim ve öğretim hayatımızda, okuma ve yazma öğrendikten sonra bize söylenen ilk cümlelerden biridir “ Kitap oku.” Bazılarımız için bu aktivite oldukça keyifliyken bazılarımız içinse kitap okuma oldukça sıkıcıdır. Bugün sizlere kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmanız gerektiğini, kitap okurken bundan nasıl keyif alacağınızı anlatmak istiyoruz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Kitap okumak bu hayattaki en önemli şeylerden biridir. Öncelikle size kitap okumanın neden önemli olduğunu anlatmak istiyoruz. Hiç fark ettiniz mi? Dünyada başarılı olan insanların neredeyse hepsi, başarılarını anlatırken ne kadar çok kitap okuduklarından bahsederler. Başarılı insanların neredeyse hepsinin ortak özelliği çok kitap okumalarıdır. Sizce bu tesadüf mü? Tabi ki değil. Kitap okurken birçok farklı karakter, hayat, ve dünya görürüz. Okunan her bir kitap bizde biz iz bırakır. Bu izler bizim farklı şeyler düşünmemizi ve bununla birlikte hayaller kurmamızı sağlar. Hayal kurmakta insanların göremedikleri şeyleri fark etmekte büyük rol oynar. Böylelikle diğer insanlar farklı bir düşünce yapasına sahip oluruz. Farklı düşünmek insana her zaman başarı getirir. Kitap okumak işte bu yüzden önemlidir.
Şimdi gelelim asıl konumuza. Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Kitap okuma alışkanlığı kazanmak birçok kişi için zor gözükebilir. Bazıları için kitap okumak oldukça keyifliyken bazılarımız için bu durum bir ızdırap olabilir. Peki kitap okumayı keyifli bir hale nasıl getirebiliriz? Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanabiliriz?
Gerçekten İsteyin
Ama aslında bütün olay bunu ne kadar istediğiniz ile alakalıdır. Bir konuda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle o şeyi gerçekten istemeniz gerekir. “Ben kitap okumak istiyorum.” dediğiniz zaman aslında bunu gerçekten isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Eğer gerçekten istiyorsanız ve buna inanıyorsanız kitap okuma alışkanlığı için gerekli ilk adımı yapmış olursunuz.
Kalın Kitaplardan Kaçının Ve İlk Zamanlar İnce Kitaplar Okuyun
Kalın kitaplar okumak hemen bitmeyeceği için, yeni kitap okumaya başlayanlar için oldukça sıkıcı olacaktır. Kitaplar hikaye uzadıkça sizleri daha alışkanlık kazanmadan kitap okumaktan uzaklaştıracaktır. Bu yüzden mutlaka ince ve hemen bitirebileceğiniz kitaplar seçin.
Sıkılmayacağınız Kitaplar Seçin
Herkesin ilgi duyduğu ve onda merak uyandıran bir alan vardır. Kitaplarınızı bu alanlardan seçmeye özen gösterin. Bu tarz kitaplar sizin merak ve ilgi duyduğunuz alanlarda olacağından, sıkılmadan kitapları okumanızı sağlayacaktır.
Her Gün Kendinize Sayfa Hedefi Koyun Ve Bunu En Az Bir Ay Sürdürün
Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın en önemli bir diğer adımı ise sürekliliktir. Kendinize bir sayfa sayısı belirleyin. Örneğin 10 sayfa. İlk gün 10 sayfa kitap okuyun. Sonrasında her gün sayfa sayısını arttırarak bunu devam ettirin. Bilim adamlarına göre 21 gün sürekli yapılan bir aktivite, alışkanlık haline gelmektedir. Yani biz 21 gün boyunca her gün kitap okursan bu bizde alışkanlık haline gelecektir.
Sıkıldığınız Kitaba Devam Etmeyin
Eğer bir kitabı sadece okumak için okumaya çalışırsanız, bu sizi kitap okumadan soğutacaktır. Bu yüzden eğer bir kitabı okurken eğer sıkılmaya başlarsanız ve bu birkaç gün devam ederse o kitabı bırakın ve başka bir kitaba geçin. Özellikle kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalıştığınız ilk zamanlarda size göre sıkıcı bir kitap okumaya çalışmanız, bu alışkanlığı kazanmayı zorlaştıracaktır.
Kitap Okumamak İçin Bahane Asla Bulmayın
Bizler bir şeyi yapmak istemediğimiz zaman kendi kendimize bahaneler üretir ve o bahaneler yüzünden yapacağımız şeyi yapmayız. Bu yüzden bahanelerin arkasına saklanıp yapacağınız işi asla ertelemeyin. Bu konuyu size şöyle örnek göstererek anlatmak istiyoruz;
Dünyanın en zengin insanlarından olan Warren Buffet neredeyse her röportajında günün %80’nini kitap okumaya ayırdığını söylüyor. Düşünsenize milyar dolarlar kazandığınız bir hayatınızın, gününüzün büyük çoğunluğunu kitap okumaya ayıyorsunuz. Günün ne kadar kazançlı olduğunu hesap ettiğiniz zaman Warren Buffet‘in kitap okuduğu sürenin para olarak karşılığının ne kadar fazla olduğunu düşünün. Ya da Bill Gates. Bill Gates gün içinde kitap okumanın yanı sıra yılda, sadece kitap okumak için 14 günlük izin kullanıyor. Bu kadar başarılı insanların asla bahane üretmeden kitap okuduğunu düşünürsek, bizlerin bahane bulup kitap okumaması oldukça mantıksız bir hareket olduğunu söyleyebiliriz öyle değil mi?