Blog
Okuma Hızı Arttırma Programı
- Ocak 1, 2019
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Genel Eğitimler
Okuma Hızı Arttırma Programı
Okuma Hızı Arttırma Programı hakkında bilgi vermek istiyoruz. Hayatı kazanmak için insanlar devamlı bir koşturmaca içinde yaşamaktalar. Bu koşturma içinde insanlar işlerini daha hızlı yapabilmenin yollarını aramaktadır.
- Sınava hazırlanan öğrenciler zamanı verimli kullanmak,
- Öğretmenler daha fazla kaynak inceleyebilmek,
- Üniversitede okuyan öğrenciler ders çalışmaktan sosyal hayata vakit ayırabilmek, daha fazla araştırma yapabilmek
- İş adamları ve çalışanlar raporlarını, evraklarını daha hızlı okuyabilmek için hızlı okumak istiyorlar.
Okumamız gerekenler ne çok şey var. Peki, zamanımız var mı? Hızlı okuma yöntemlerini öğrenmek artık gereksinim oldu. Hızlı okuma tekniklerini kendiniz de öğrenebilirsiniz, bir kursa da gidebilirsiniz.
Hızlı okumak için:
- Odaklanma sağlanmalı
- Somut ve ölçülebilir bir amaç belirlenmeli
- Çevredeki dikkati dağıtacak bütün unsurlar kaldırılmalıdır.
Doğru okuma ortamı sağlayan ve eğitimini alan kişiler çok daha hızlı okuyarak, odaklanmayı zorlaştıran etkenlerden ve zihin dağınıklığından kurtulabilirler. Böylece sıradan insanlardan çok hızlı okuyabilir. Kelime sayısının artırırken anlama ve kavramayı da gerçekleştirirler.
Hızlı Okuma Hakkında Bilinen Yanlışlıklar
Bazı kişiler hızlı okuma sırasında bilgi ediniminin az olacağını zannetmektedir. Oysaki yapılan eğitimler neticesinde alınan neticelere bakıldığında yoğun ve hızlı okumanın bilgi kaydını artırdığı ve daha net bilgiler edinildiğini göstermektedir.
Hızlı okuyan kişi okuduğunu daha iyi anladığından okumaktan büyük bir keyif alacaktır. Günümüzün şartlarına bakın sınav ve ödevlerden başlarını kaldıramayan çocuklar, evraklarla boğuşan yetişkinler…
Peki okuma hızımızı yavaşlatan hatalarımız nedir?
- Konuyu iyi anlamadığımızı düşündüğümüzden dolayı geriye dönmektir. Geriye dönmeden hızlı okuma yapıldığına daha iyi anladığınızı göreceksiniz.
- Cümleler yerine kelimelerin takip edilmesi
- Ana temayı yakalayabilme kaygısına yan cümlelerin feda edilmesi
- Metnin ne anlattığını anlamayı okumanın sonuna ertelemek
- Etrafınızda dikkati dağıtan unsur ve objelerin olması
- Odaklanmada zorluk çekmek
- Uzun paragrafları ve metinleri algılamakta güçlük çekip kısa metinlere yönelmek
Okumayı yavaşlatan unsurları kaldırdığımızda bireyler daha kısa zamanda keyifli okumalar yapılabilir. Keyifli okumaları sağlayacak Okuma Hızı Arttırma Programı hakkında bilgi almalı onları da kullanmalı.
Okuma Hızını Nasıl Arttırabilirim?
Okuma hızınız arttırmak için hızlı okuma eğitimleri alabilir, ya da kendiniz çalışmalar yapabilirsiniz. Hızlı okuma kitabı ve iyi biz Okuma Hızı Arttırma Programı ile bu mümkün.
Hızlı okuma uygulamaları çok dar ekranda çok yaralı olmayacaktır. Mümkünse tabletlerde daha doğrusu geniş ekranlı cihazlar kullanarak bu uygulamaları kullanmakta fayda var.
İnternette cep telefonu, tablet ve bilgisayarla uyumlu çok çeşitli hızlı okuma programları bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde kişiler hızlı okuma ve anlama testi yapabilir, testi çözüp okuma ve anlama hızını ölçebilir. İnteraktif sistemlerden eğitim belli bir alana kadar yapılabilmektedir. Alanında uzman eğitmenlerden hızlı okuma tekniklerini almak, egzersizleri öğrenmek ve uygulamak daha faydalı olacaktır.
Kurslara gitmek için zaman bulamayan kişiler için geliştirdiğimiz Okuma Hızı Arttırma Programı ve Bilişsel Hızlı Okuma Teknikleri kitabımızla istediğiniz her yerde okuma hızınızı ve anlama oranınız arttırabilirsiniz. Hızlı okuma uzaktan eğitimlerimizin başladığını belirtmek istiyoruz.
Hızlı okumak için sadece karar vermeniz yeterli. 21 günlük bir programlar her gün okuma ve anlama hızlarını test ederek ilerleyecek, kendinizdeki gelişimi fark edeceksiniz.
HIZLI OKUMA NEDİR?
Dünya üzerinde yapılan araştırmaların neticesine göre normal standartlardaki insanlar dakikada ortalama 200 kelime civarında okumaktadır. Gelişmiş ülkeler genelinde kelime sayısı 20 artarak 220’ye çıkarken geri kalmış ülkelerde ortalama 150 kelime civarına düşmektedir. Hızlı okuma yapan kişiler dakikada en az 400 kelime civarında okuyabilmektedir. Peki hızlı okumadan kasıt nedir, kısaca hızlı okuma nedir?
Hızlı okuma, gözdeki kasları geliştirerek görme alanını genişleten, gözün kelimeler üzerinde öylesine gezinmesini değil etkin bir tempo kazandırıp göz ile algılama arasında uyum sağlayan bir okuma tekniğidir diyebiliriz.
Hızlı okumada kullanılan ilk teknik 2. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından kullanılmıştır. İngilizler pilotlarını Alman savaş uçaklarının reaksiyon kabiliyetlerini okumaları için bir eğitime tabi tutmuştur. Pilotları eğitmek için Ohio Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Renshaw’in geliştirdiği takistoskop aleti kullanılmıştır. Bu alet pilotlara saniyede yüzde 25, 50 ve 100’lü hızlarda şekiller ve resimler göstermektedir. Böylece pilotların gözünün algılama, idrak ve anlama hızını geliştirmiştir.
2.Dünya savaşından sonra Amerikalı bilim adamları takistoskop aletinde kullanılan tekniği hızlı okumaya uyarlamıştır. Böylece ilk hızlı okuma kursları 1950’li yıllarda açılmış oldu. Yıllar içerisinde geliştirilen yeni teknik, yöntem ve egzersizlerle birlikte hızlı okuma geliştirilmiştir. Hızlı okuma eğitimine dahil olan bir kişi okuma hızını normal standartlardaki kişilere oranla en az 2 kat daha artırmaktadır.
HIZLI OKUMA NASIL GELİŞİR?
Hızlı okuma eğitimi almış bir kişi dakikada 400 kelime okuyabilir. Kabiliyeti ve çalışmaları neticesinde kelime sayısını 1000 kelimeye kadar çıkaranlar da vardır.
Hızlı okuma geliştirilebilir bir özelliktir. Kişiler kabiliyetlerine göre aldıkları eğitimin etkisiyle dakikada okudukları kelime sayısını artırabilir. Kelime sayısını artırmak için Hızlı okuma egzersizleri ve tekniklerini profesyonel olarak veren kurslardan destek almakta büyük fayda vardır.
Hızlı okumak istiyorum, yöntem olarak neleri kullanmalıyım düşüncesinde olanlara bazı yöntemler tavsiye edebiliriz. Yöntemlere geçmeden önce kişilerin kendi seviyelerini öğrenmesi için hızlı okuma testi yapmaları daha doğru olacaktır. Çünkü her yöntem çok düşük seviyede olanlar için uygun olmadığı gibi bazı yöntemler de ileri seviyede okuma yapanlar için uygundur. Testi yapıp seviyesini öğrenenler yöntemleri uygulamaya geçebilir. Sonrasında yapacağı yeni testler sayesinde ilerlemesini gözlemleyebilir.
Hızlı okumayı geliştirmek için sizlere bazı yöntem tavsiyelerinde bulunacağız:
- Göz egzersizleri yapmak: Okumayı hızlandıracak en pratik çözüm göz egzersizleri yapmaktır.
- Gruplama yapma: Kelimeleri tek tek okuma yerine 3’lü veya 4’lü gruplar yaparak okumak anlamayı ve hızı artıracaktır. Aktif görme alanı geliştikçe kelimeleri bütün görmek daha kolaylaşacaktır.
- Ön okuma yapma: Hızlı okumanın altın kurallarından biri olan ön okumayı özellikle okuduğunu anlamada zorlanan kişilerde uygulanmaktadır. Metnin tamamı okunmayıp sadece başlıklar, önemli kısımlar ve paragraf sonları okunur.
- Zihinle okuma: Sesli veya parmakla takip ederek okuma vakit kaybı olduğundan zihinle okuma yapılmalıdır.
- Ortam hazırlama: Okumanın yapılacağı ortamın sıcaklık, dikkat dağıtan unsurların kaldırılması gibi fiziki şartlar anlamında hazırlanmasıdır.
- Amaç belirlenmesi: 1 saatte şu kadar sayfalık kitabı bitireceğim gibi hedef konulmalıdır.
- Kelime hazinesinin geliştirilmesi: Özellikle akademik makale gibi terimlerin çokça olduğu metinlerin hızlı okunması için kelime hazinesinin geliştirilmesi gerekir.
Okuma Hızı Arttırma Programı ile yukarıda belirttiğimiz egzersizlerin bir çoğunu yapabilirsiniz.
HIZLI OKURKEN ANLAMA ARTACAK MI?
Günümüz insanları bilgi bombardımanı altındadır. Çevremizde bulunan birçok etken bize bilgi sunmaktadır. Çok fazla metin bulunması ve elde edilecek çok bilginin olmasından dolayı insanlar hızlı okuma teknikleri ve Okuma Hızı Arttırma Programı kullanarak okuma hızlarını arttırmak ve daha çabuk öğrenmek istemektedir.
Hızlı okuma yaparken nasıl yöntemler kullanabileceğimizi yukarıda sıraladık. Yöntemleri kullanabilmek için uzman eğitmenlerden destek almak zamandan tasarruf etmemize yardımcı olur.
Bazı kişiler hızlı okumanın anlamaya engel olduğunu düşünmektedir. Oysaki hızlı okuma; kelimeleri, cümleleri gruplandırarak algılamaya ve anlamayı kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Bulunduğumuz durumdan daha hızlı okuyabilmek, okuduğumuzu daha çabuk algılayabilmek için hızlı okuma tekniklerini ve egzersizlerini öğrenmek gerekir. Tabi sadece öğrenmek yeterli olmayacak uygulayıp okuma hayatımıza uyarlamamız gerekecektir. Herkesin farklı yetenek ve kabiliyetleri bulunmaktadır. İşte bu yeteneklerin yanı sıra edinilen eğitimlerin uygulanması ile bazı kursiyerler dakikada 400 kelime okurken bazıları dakikada 1000 kelimeye çıkabilir.
Hızlı okumanın bizlere sağlayacağı yararları kısaca sıralayalım:
- Sosyal hayata ve ailenize ayıracak zaman kazandırır
- Kariyerimize daha hızlı ulaşmamızı sağlar
- Sınavlara daha az sürede hazırlanmamızı ve daha başarılı olmamıza yardımcı olur
- Daha çok kitap okumamızı sağlayarak kültür ve kişisel gelişimimize katkıda bulunur
- Analitik ve aynı anda birden fazla konuyu düşünmemizi geliştirir
- Faklı bakış açıları edinmemizi sağlar
- Okumak keyif vermeye başlar
Okurken anlamanızı artırmak kursumuzda vereceğimiz hızlı okuma eğitimleri ile mümkün olacaktır.