Blog
Hızlı Okumanın Tarihçesi
Hızlı okumanın tarihçesi hakkında bir şeyler yazmadan Mustafa Ruşen’ in ‘’Ülkemizde ‘Çok Hızlı Okuma Teknikleri’ ni bendeniz bulmadım.’’ sözü aklıma gelmekte. Ülkemizde bir çok kişinin bu konuda duayen olduğunu bu işi ilk yaptığını, çok çok hızlı okuduğunu duymaktayız. Çok hızlı okuma konusundaki hızımıza farklı bir başlıkta değineceğim. Türkiye’ de hızlı okuma eğitimlerinin gelişip yayılmasında çok değerli isimlerden bazılarını belirtmeden geçemeyeceğim: Reha O. Türkkan, Mustafa Ruşen, A. Sarp.
İkinci Dünya Savaşı ve Hızlı Okuma Tarihçesi
Hızlı okuma tekniğin gelişimi 1940 yıllarına, İkinci Dünya Savaşı’ na, dayanır. İngiliz pilotları ve gözcüleri eğitmek amacıyla bulunmuştur. Gözcülerin havadaki Alman uçakları daha çabuk tanıyabilmeleri için gözalıştırmaları yapılmaya başlanmış. Ohio Üniversite’ sinden Dr. D.S. Renshaw “tachistoscope” diğer bir adı “Visualizer” adı verilen aleti geliştirdi. Bu alet sayesinde gözün birim zamanda görme çabukluğu, çevikliği ve atıl görme alanı gelişti. Hızlı okumanın tarihçesi bu süreçten sonra çok hızlı gelişir.
Amerika’ da eğitimciler bunu duyunca, aracı (takistoskop), kelime seçmeyi hızlandırmada denemişler ve ‘’hızlı okuma’’
doğmuş. Gözün, vücudun herhangi bir organ gibi, egzersiz gördükçe daha etkili olmaya başladığını ispat etmişler. Böylelikle ‘’tembel göz’’ daha atik davranmaya ve gördüğü şekli (resmi, amblemi, sayıyı, yazıyı) daha hızlı olarak beyne (asıl görme fonksiyonu yapan merkeze) yollamaya alışmış. 1940 sonrası gelişme gösteren hızlı okuma teknikleri ilk defa Salt Lake City okulunda bir öğretmen tarafından
uygulanmış ve okuyucuların okuma hızları üç katına çıkarılmıştır.
Daha sonraki yıllarda okuma ve beyin üzerine yapılan çalışmalarında katkısı büyük olmuş. Sol Beyinli hızlı okumanın daha hızlı olduğu anlaşılmıştır.
Amerika’ da üniversite ve hızlı okuma kurslarında başlayan süreç; 1970’lerden sonra ilköğretim ve ortaöğretimlerde hızlı okuma eğitimine yer verilmiş ve hızlı bir şekilde dünyaya bu eğitim yayılmıştır.
Türkiye’ de Hızlı Okumanın Tarihçesi
Ülkemizde de bu eğitim son zamanlarda yayılmakta, bu alanda bir çok kurs açılmaktadır. Hızlı okumak için bir kursa gitmek gerekir mi? Bu sorunun cevabı aslında sizde. Biz kurslarımızda herkese bu eğitim kendilerininde tek başlarına öğrenebileceklerini vurgulamaktayız. Öğretmen olmama rağmen kursun belli bölümlerinde bir antrenör gibi kendimi görmem de bundan kaynaklanmaktadır. Kursiyerlerimiz ilk gün söylediklerimizi iyi bilir. Kursa gelmekte tek başına yeterli değil. Hızlı okuma kursuna katılan herkesin kurs süresince hızlı okuma egzersizleri için zaman ayarması gerekir. Bu kişisel gelişim eğitimidir. Odaklanma, konsantrasyon için nefes egzersizlerine, göz kaslarının gelişimi ve hızlı okuma için göz egzersizlerine zaman ayırmak gerekir.
Hızlı Okumanın Tarihçesi ile ilgili bir çok bilgi paylaştık. Birazda kurumuzdan, kurumuzda verilen hızlı okuma eğitimlerinden bahsetmek istiyorum.
Bilişsel Hızlı Okuma Teknikleri
Bilişsel hızlı okuma teknikleri ilk günden okuma hızını hem de anlama oranını arttırır. Ama amacımız her metni çok çok hızlı okuyan kişiler yetiştirmek değil. Türk dili ve edebiyatı öğretmeniyim. Kursa gelen arkadaşlar özellikle sınav grupları öğretmenlerinden şu sözü çok işitiyor: ” Hızlı okuma teknikleri ile soruları çözemezsin. Anlayarak okuman gerekiyor.”.
Gülüyoruz, anlamadan bir insan neden okuma yapsın. Kurslarımızın son günlerinde kursiyerlerimizle ALES tarzı uzun paragraf soruları çözüyor, sınavlarda zamanı kullanmalarını kontrol ediyoruz. Öğretmenlerimiz de maalesef eksik bilgiye sahip. İleri okuma tekniklerini bütün metinlere uyguladığımızı düşünüyorlar. Öğretmenlerimizi hızlı okuma eğitmen eğitimlerine davet ediyoruz.
Hızlı okumada amaç çok önemlidir. Ne için bir metni okuyorsunuz?
- Can sıkıntısından.
- Bir şeyi çok merak ettiniz, onu araştırıyorsunuz.
- Ders çalışıyorsunuz.
- Okumayı seviyorsunuz.
Cevapları arttırmak mümkün. Burada eğer anlama yapılacaksa ve bilgiler uzun süreli belleğe atılacaksa ileri okuma teknikleri ile bu tarz metinleri anlamanız ve aklınızda tutmanız yeterli değildir. Televizyon programlarında görüyorsunuz. Onlar ileri okuma teknikleri ile okuyor ama okudukları metinler öğrenme amaçlı değil. Dikkat ederseniz abartı hat safhada. Romanları hızlı okuyanlara bende şaşıyorum. Müziği hızlı dinlemek gibi bir şey. Bilişsel hızlı okuma tekniklerinde farklı tarzlarda farklı metinlerin farklı hızlarda ve tekniklerde okunması gerektiği kavratılır.
Sizleri Bilişsel Hızlı Okuma ve Sınav Teknikleri eğitimiyle tanışmaya davet ediyorum. Hızlı Okumanın Tarihçesi adlı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Umarım sizler için faydalı olmuştur.
Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler
Biz teşekkür ederiz..
[…] ayrı odaklanmak, regresyon dediğimiz sürekli geri dönerek okuduğumuz yerleri bir kez daha okuma ihtiyacına sahip olmak bu olumsuz alışkanlıklardan sadece birkaçını […]
[…] bilim adamları takistoskop aletinde kullanılan tekniği hızlı okumaya uyarlamıştır. Böylece ilk hızlı okuma kursları 1950’li yıllarda açılmış oldu. Yıllar içerisinde geliştirilen yeni teknik, yöntem ve […]
[…] o tembellik kuyusundan çıkartılması gerekir. Hızlı okuma nasıl geliştirilir evresinehızlı okuma tekniklerini benimsedikten sonra otomatik bir biçimde geçildiğini belirtmek isteriz. Hızlı okumanın […]