Blog
Yös Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?
- Ocak 12, 2019
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Genel Eğitimler Yabancı Uyruklu Öğrenciler YÖS
YÖS sınavına hazrılananlar bu yıl ilk uygulanan ÖSYM tarfından yapılan TR-YÖS sınavına da katıldı. TR-YÖS sınavına giren birçok öğrencimiz sınavın basit olduğunu ama soruları yetiştiremediklerini söylediler. Bizde onların söylemeleri ve farklı üniversitelerinde yapacağı yabancı uyruklu öğrenci sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında kısa bilgiler paylaşmak istedik.
Üniversitelerin yaptığı ya da ÖSYM‘ nin yaptığı TR-YÖS sınavına girecek herkes önceklikle hayallerini belirlemeli. Örnek verecek olursak ne olmak istiyorsunu? Doktor, mühendis, yazılım uzmanı, diş heki mi? Hayalimizi ortaya koyduktan sonra bunu hedefe dönüştürmemiz lazım. Yani emek.. Emekten kastımız bir plan çevresinde hemen çalışmalara başlamanız.
Bir hedefe ulaşabilmek için emek ve çaba harcamak gerekmektedir. Çalışmadan hedefe ulaşmak mümkün olmamaktadır. Ülkemizde misafir olan yabancı öğrencilerin YÖS sınavı hazırlıklarını yaparak üniversite hedeflerine ulaşabilmeleri için biraz emek sarf etmeleri gerekir.
Kendi ülkelerinin eğitim sisteminden farklı bir sisteme tabi olarak sınava girmek için YÖS hazırlık aşamalarında destek alabilirler.
Bilişsel Akademi YÖS hazırlık kursları online ve yüz yüze eğitimler şeklinde devam etmektedir. YÖS kurslarımız hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurunuz.
[metform form_id=”22746″]
YÖS Sınavına Hazırlanırken
Hedeflerinizi Belirleyin
Hedefiniz olsun. Ne olmak istiyorsunuz? Hangi meslek sizi mutlu eder? Bu sorulara cevap verdiğinizde bunun için hangi bölümde ve hangi üniversitede okuyacaksınız. Bunun cevabı kariyeriniz için önemli.
Nereden Başladığınızı Bilin
YÖS sınavını hafife almayın. Nereden başlayacağınızı bilin. Bu YÖS hazırlık için plan oluşturmada ilk adımınız olacak. YÖS sınavında;
- Matematik
- IQ
- Geometri
- Türkçe
Soruları olacak. Hangi konuların olduğuda belli. Bir deneme sınavı yaparak neyi bildiğinizi neyi bilmediğinizi ortaya koyun!
Plan Yapın!
Günlük kaç saattinizi ayıracaksınız.? Hangi konularda eksiğiniz var? Eksikliklerinizi nasıl gidereceksiniz?
Çok soru sorduğumuzun farkındayız. Bir plan yapacağız. burada önemlş olan bir kursa gidiyorsanız zamanınızı ona göre ayarlayın. Kendiniz çalışacaksanız da kendinize göre zaman yönetimi yapın.
Kişisel Çalışma Planınızdan Taviz Vermeyin!
Kişisel bir plan çok önemli. YÖS ve diğer sınavlar için. Bir başkasının çalışma programı size uymayabilir. Bir başkasının daha doğrusu YÖS‘ e hazırlaanmış ve hedeflerine ulaşmış biri size esin kaynağı olabilir; ama onun uyguladığı programı birebir kendinize uygulamak yanlış olacaktır. Kendinize göre en iyi planı siz hazırlayacaksınız ve hazırlandığınız programa uyacaksınız.
Basiten Zora Doğru İlerleyin!
Matematik alt yeterlilikler istediği için basit ve temel konulşardan başlayarak ilerleyin. Soruları doğru çözdüğünüz ama zaman çok harcadığınız konularda da fazla pratik yapın. Zaman bu sınavda önemli.
Önce Konu Çalış Sonra Video İzle
YÖS‘ e ve diğer sınavlara Youtube’ den videolar izleyerek hazırlanan arkadaşlar önce konu anlatımlı kitaplardan kendiniz çalışın. YÖS matematik çözümlü sorular çözün ve çözümlerini inceleyin. Soruları doğru yapsanız da ilk testlerde mutlaka çözümlere bakın. Daha sonra videolara geçin. Ön bir hazırlık yaptığınız için YÖS matematik konu anlatım videoları daha iyi anlayacaksınız. Videolardaki sorularıda önce siz çözmeye çalışın.
Haftada Bir YÖS Denemesi Yapın!
Haftada bir yapacağınız YÖS denemesi eksiklikleri görmeniz açısından iyi olacak. YÖS denemelerinde 3 tur tekniğini kulllanın. 1. turda yapabildiğiniz soruları 1 dakika içinde çözmeye çalışın. 2. turda yapamadığınız sorulara yine birer dakika ayırın. 3. turda yapamadığınız soru kaldıysa kalan sürenizi o sorulara ayırabilirsiniz.
Burada şu tavsiyeleri YÖS’ e nasıl hazırlanmam gerek diyelere vermek isiyorum:
- Konulara çalışırken nasıl kısa yoldan öğreniyorsanız mutlaka o şekilde çalışın. İşitselseniz çalışmalarınız sırasında ses kaydı alın. Görsel öğreniyorsanız notlarınızı düzenli tutun. Hatta odanızı notlarınızla süsleyebilirsiniz.
- Konulara çalışırken en verimli zamanızı ayırın. Çalışmanız bittikten sonra çözümlü sorular çözün. Daha sonra diğer testlere geçin.
- Konuları mutlaka bir gün sonra bir hafta sonra ve bir ay sonra göz gezdirerek tekrar edin.
- Yanlış yaptığınız sorularıda tekarlar içine alın. Hatta sizin için zaman alan sorularıda tekrarlar içine alabilirsiniz.
- Sürekli konu çalışıp soru çözmemezlik yapmayın.
- Soru çözerken çözemedikleriniz dışında yavaş çzödüğünüz konuları tekrar edin ve o konularla ilgili farklı sorular çözün.
- İyi bildiğiniz konularda fazla oyalanmayın. Diğer konulara geçin. geçtiğiniz konularla ilgili soru çözümleri yapmaya devam edin.
- Her gün aynı derse çalışmayın.
- Günlük konu çalışacağınız saatlerle, tekrar ve soru çözüm saatlerini önceden belirleyin.
- Aylık genel tekrar yapınki YÖS ile ilgili bir şeyleri unutmayın!
- Haftalık YÖS denemeleri çözün! Eksik ya da unuttuğunuz konuları telafi edin.
- Denemelere en iyi bildiğiniz konulardan başlayın ki zaman yönetimi yapabilin. Sınavlarda süreyi kullanmayı öğrenin.
TR-YÖS sınavı
Sınav 100 dakikaydı. Saat 11.15′ te başalayıp 12.45′ te bitti. Sınavın ilk 75 dakikası ve son 15 dakikası sınavdan çıkmak yasaktı. 80 sorudan oluşan sınavda 40 sayısal yetenek testi, 40 tanede temek matematik testinden oluşan sorular vardı.
TR-YÖS geçerlilik süresi 2 yıldır. TR-YÖS, 5 farklı dilde yapıldı: Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça.
Hangi üniversitelerin YÖS sınavına gireceğinizi önceden belirleyin!
YÖS başvurularını takip edin!
Zamanında başvuru yapın
- Sınavlardan bir ay önce konuları bitirmiş olup genel tekrar yapın.
- Sınavlara son birkaç hafta kala sürekli soru çözerek eksik yerleri bulmaya çalışın. Tekrar eksikliklerinizi kontrol edin!
- Mutlaka daha önceki yıllarda çıkmış YÖS sınavları çözün!
YÖS sınavı ile ilgili tüm sorularını sayfamızın yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
[…] Ankara‘ nın büyük ilçelerinden biri. Metropol şehirlerde trafik en büyük sorunlardan biri. Sincan’ dan Kızılay ve Ulus’ a belediye […]