Blog
Yös İçin Vatandaşlıktan Çıkmak
- Ocak 13, 2019
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Genel Eğitimler SAT TÖMER Yabancı Uyruklu Öğrenciler YÖS
YÖS için vatandaşlıktan çıkmak şart mı, sorusu sürekli gerek sosyal medya gerek kurumu telefonla arayanlar tarafından sorulmaktadır. Bu yazımızda YÖS için vatandaşlıktan çıkmak şart mı sorusunun cevabını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Çiftte vatandaşlık hakkı olanlar YÖS sınavına gerebilir mi? Çiftte vatandaşlar doğum itibariyle Türk vatandaşı ve sonradan Türk vatandaşlığını kazananlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Bundan dolayıda çifte vatandaşlık hakkı olanların YÖS sınavına girme durumu değişir.
YÖS için vatandaşlıktan çıkmak, mavi kart başvurusu, YÖS sınav başvuruları, YÖS tercihleri için danışmanlık hizmeti; YÖS kursları hakkında bilgi için formu doldurunuz.
[metform form_id=”22746″]
ÖSYM Tarafından Yapılan TR-YÖS Başvuru Şartları
Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
a) Yabancı uyruklular,
b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenler (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.),
c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/bu durumdaki çift uyruklular,
ç) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCEAL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar,
d) T.C uyruklular; lise eğitimlerinin tamamını KKTC liseleri hariç yurt dışındaki liselerde (KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) görmeleri halinde (01/02/2013 tarihinden önce yurt dışında ortaöğretime devam ederek ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlamaları halinde), lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirmeleri şartıyla
sınava başvurabileceklerdir.
Lise eğitimi süresince ilgili ülkede bulunarak eğitim alınmış olması esas olduğundan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Açık Öğretim Lisesi yurt dışı programından lise eğitimi süresine denk gelen yıllarda ilgili ülkede bulunduğunu belgelendirerek mezun olanlar da yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvurabilecekler, TR-YÖS‘e de katılabileceklerdir.
YÖS İçin Vatandaşlıktan Çıkmak Şart Mı
YÖS için vatandaşlıktan çıkmak gerekiyor mu sorusu yabancı uyruklu öğrenciler için geçerli bir durum değil. Onlar direkt YÖS başvurusu yapıp istedikleri üniversitelerin sınavlarına girebilirler.
Burada mesele çifte vatandaşlık hakkı olanlarla yurt dışında herhangi bir liseden mezun olanlar.
YÖS’ e Yabancı Uyruklu Öğrenciler Dışında Kimler Girebilir?
Yabancı Uyruklular
Yabancı uyruklu olanlar YÖS sınavına girer demiştik. Bunun dışında:
Doğumla Türk Vatandaşı Olan Çifte Vatandaşlar -Türk Vatandaşlığından Çıkmak Şartıyla
Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin (5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde“(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” Hükmü bulunmakta olup yurtdışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanununu incelemelerinde yarar bulunmaktadır).
Bu madde çok önemli kimin Türk vatandaşlığından çıkması gerektiğini açıkça belirtiyor.
Doğumla Türk vatandaşı olanlar YÖS sınavına girmesi için Türk vatandaşlığından çıkması gerekiyor.
- Reşit olmayanlar vasileri İçişleri Bakanlığından vatandaşlıktan çıkma izni alacak.
- Reşit olanlar kendileri vatandaşlıktan çıkmak için gerekli işlemleri yapabilir.
Sonradan Türk Vatandaşı Olan Yabancı Uyruklu Çifte Vatandaşlar
Doğumla yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyrukluların,
Doğumla yabancı uyruklu olanların çift vatandaşlıktan çıkmasına gerek yok.
Doğumla yabancı uyruklu olduğunuzu nüfus dairesinden alacağınız vukuatlı nüfus cüzdanı örneğinde belirtebilirsiniz.
Burayı biraz daha açıklamak gerekirse ailenizle Kanada’ da ve siz orda doğuyorsunuz. Kanada vatandaşlığı alıyor daha sonra da Türk vatandaşlığı. Bundan dolayı doğumla yabancı uyruklu oluyorsunuz.
Anne ya da babası yabancı uyruklu olanlar ve çocukları çifte vatandaşlık hakkı bulunanlar içinde aynı şeyler geçerli. İlk vatandaşlıkları Türk değilse vatandaşlıktan çıkmalarına gerek yok.
Özetlersek:
Doğum itibariyle Türk vatandaşı olmayan sonradan Türk vatandaşlığı hakkı kazanan çifte vatandaşların Türk vatandaşlığından çıkmasına gerek yok.
KKTC İle İlgili Hükümler
a)01.02.2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil)
YÖK
b)01.02.2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dâhil)
YÖK
Burada ikişeye dikkat etmeniz gerekiyor. 2013 öncesi ve sonrası:
2013 öncesi KKTC hariç ortaöğretimini Türk okulları dahil (MEB’ in açmış olduğu) son üç yılını (lise eğitiminin) yabancı ülkelerde okuyanlar YÖS’e girebilir. Vatandaşlıktan çıkma gibi bir durumları yok.
2013′ ten sonra lise eğitimini tamamen yurt dışında tamamlayan öğrenciler YÖS’ e katılabilir. Burada yine KKTC hariç yabancı bir ülkede lise öğrenimini tamamlamış olmak gerekiyor. Türk okullarıda dahil. Bu öğrencilerinde vatandaşlıktan çıkmalarına gerek yok.
5) KKTC uyruklu olup KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların,
YÖK
Bu maddede de KKTC uyruklular için geçerli. Dikkat edilirse GCE AL sınav sonuçları olması gerekiyor. Yabancı bir ülkede eğitim alanlar içinde GCE Al sınav sonucu ya da sahip olabilme şartı aranıyor. Bizim ülkemizdeki gibi diyebiliriz. 12. sınıfların YKS girme hakkı olması ve kazandı belgelerini daha sonra elde edip üniversiteye kayıt başvurusu yapmasına benziyor.
YÖS’ e girme hakkı kazanan çifte vatandaşlar SAT sınavına da girip aldıkları SAT skoru ile Türkiye’ deki üniversitelere başvurabilirler.
YÖS Öğrencileri Vatandaşlık Durumları – Özet
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına öğrenci hazırlayan bütün YÖS kursu personeli sınavla ilgili bütün ayrıntıyı bilmelidir. Çünkü öğrenciler ülkemizin sınav sistemini bilmediklerinden yanlış bir karar vermemeli için desteğe ihtiyaçları vardır. YÖS kursu olarak bizlerin ilk vazifesi onlara yol göstermektir. YÖS sınavı başvurusu için yabancı uyruklu olmak şartı ve daha birçok şart vardır. Çifte vatandaş olan öğrencilerimiz bu soruyu sıklıkla sormaktadır. Yurtdışında liseyi bitirenlerin ve lisenin son üç yılını yurt dışında bitirenlerin çifte vatandaşlıktan çıkmalarına gerek yoktur. Çünkü bu durumda olanlar YÖS sınavına girme hakkına sahiptir. Liseyi Türkiye’de bitiren çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkması gerekir. YÖS sınavı başvurusu yapmadan önce İçişleri Bakanlığına başvurarak Türk vatandaşlığından çıkılmalıdır.
Türk Vatandaşlığında Çıkma
YÖS için vatandaşlıktan çıkmak şart mı sorusuna Türk vatandaşlığından nasıl çıkılacağıyla devam edelim.
Türk Vatandaşlığından çıkmak için nereye başvuracaksınız?
Türk Vatandaşlığından çıkmak şartlar
Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkma için gerekli şartlar nelerdir?
Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak.
Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.
Hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak.
İçişleri Bakanlığı – Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkma için hangi belgeler gerekmektir?
İsteği belirten form dilekçe.(Başvuru makamlarından temin edilebilmektedir.)
Uyrukluğuna geçmek istenilen devlet vatandaşlığının kazanıldığına dair belgenin ya da o ülke vatandaşlığına alınacağına ilişkin teminat belgesinin onaylı Türkçe tercümesi.
Ayrıca, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 85 inci maddesine göre, çok vatandaşlığa sahip olan kişinin vatandaşlık işlemleri için ibraz ettiği yabancı devlet vatandaşlığını gösteren kimlik belgesindeki bilgiler ile aile kütüğündeki kimlik bilgilerinin farklı olması halinde vatandaşlık işlemleri yapılmaz. Farklı kimlik bilgilerine sahip olan kişinin, aynı kişi olduğuna dair Türk mahkemelerince verilmiş tespit kararını ibraz etmesi halinde talebi yeniden değerlendirilir.
İçişleri Bakanlığı – Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
Türk vatandaşlığından çıkma işlemleri en geç 3 ay içerisinden belli oluyor. Daha detaylı bilgi için İçişleri Bakanlığı – Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesini inceleyin!
YÖS için vatandaşlıktan çıkmak için ne yapmanız gerektiğini anlatmaya çalıştık. Yös danışmanlık hizmeti almak için bizi arayın. YÖS sınavı başvuru, YÖS tercihleri, mavi kart başvurusu gibi işklerinizde bizden ücretli danışmanlık alabilirsiniz. YÖS kurslarımıza katılan hiçbir öğrencimizden YÖS danışmanlık ücreti almıyoruz. YÖS danışmanlık hizmetimiz hakkında bilgi almak için arayın: