Blog
Hızlı okuma teknikleri eğitimi ile okuma alışkanlığınız değişecek, çocuklar kitap okumayı sevecek, yetişkinler kitap okumak için ayırdıkları zamanı daha verimli kullanacaklar.
Hızlı okuma teknikleri eğitimi okuma hızınızı arttırdığı gibi okuduğunuz metinleri daha iyi anlamanızı da sağlayacak.
OKUMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
Kitap okuma insana yeni bilgiler öğretir. Yepyeni ufuklar açar. Kişi ne kadar çok okursa o kadar çok bilgi sahibi olur. Okuma gözün soldan sağa ilerlemesi ile gerçekleşir. Göz, metindeki alanına giren kelimeleri görür, zihin anlamlandırır. Okuma gerçekleşir. Kursumuzda uygulanan Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi bu sürecin hızlandırılmasını ve kısaltılmasını sağlar.
Hızlı okumanın gerçekleşebilmesi için göz kaslarının geliştirilmesi, görme alanının genişletilmesi ve zihnin daha çabuk algılaması gerekir. Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi sayesinde daha iyi anlama oranına ulaşmak ve gözlerin daha hızlı hareket etmesi sağlanır. Okumamı geliştirmek istiyorum ne yapmalıyım düşüncesinde olanlar ilk olarak hızlı okuma egzersizlerini yaparak başlayabilirler.
Doğru egzersizden başlamak önemlidir. Bazı egzersizler ve okuma metinleri yeni başlayanlar için iken bazıları ilerlemiş olanlar içindir. Bundan dolayı hangi metinden ve egzersizden başlanacağına doğru karar vermek gerekir. Hızlı okumayı tam anlamıyla geliştirmek ve hızlanabilmek için hızlı okuma kurslarından ve eğitmenlerinden yardım almak en doğrusu olacaktır. Okuyorum fakat yavaşım diyenlere bazı tavsiyelerimiz var. Öncelikle bazı tedbirler alınarak okumaya başlanmalıdır. Bu tedbirler şunlardır:
Uygun ortam
Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi yapılabilmesi için okumanın yapılacağı yerin ısısının 20 ile 24 derece arasında olmalıdır. Masa üzerinde okunacak ise dikkati dağıtacak hiçbir şeyin olmamasına özen gösterilmelidir. Pencere önü, sallanan biblolar gibi diki çekecek objelerin olmayacağı bir köşe seçilmelidir.
Amaç belirleme:
Kendinize önce, neden hızlı okumak istiyorum sorusunu sorun ve cevabını verin. Soruya ütopik cevaplar değil de ulaşılabilir ve ölçülebilir cevaplar verin. Örneğin 6 saatte 400 sayfalık şu kitabı bitirmeliyim çünkü yarınki sınavda bundan sorumluyum deyin. Ölçülebilir olsun ki somut sonuçlar elde edebilesiniz. Net rakamların olması sizin hızınızı yükseltecektir.
Zihinsel hazırlık yapmak:
Okumadan Önce Zihinsel Hazırlık
Zihinsel hazırlık yapmadan okumaya başlandığında odaklanma tam gerçekleşmez. Odaklanma olmadığında istenilen hıza ulaşılamaz. Odaklanan kişiler daha fazla kelime okur ve anlama oranı o oranda yüksek olur. Aklından bütün sorunları silip atarak okumaya başlayanlar stresten uzaklaşmış olur ve daha hızlı okuma yapar.
Uygun ortam, amaç belirleme ve zihinsel hazırlık yapılıp gerekli tedbirler alınıp üzerine hızlı okuma kursu tavsiye ve eğitimleri alan kişiler kısa sürede istedikleri başarıya ulaşmaktadır.
Okuma Metinlerine Göre Teknik Belirleme
Akademik Metinleri Hızlı Okuma
Okuma yapılan metinlerin bazıları terimlerle dolu akademik yazılar iken bazıları masallar hikayeler olabilir. Okuma metinlerinin hepsi aynı hızda okunamaz. Zaten olması gereken de metinlerin durumuna göre okuma hızının belirlenebilmesidir. Metinlerin nasıl okunacağı ne tür bir metin olduğu ile yakından alakadardır. Üniversitedeki bir öğretim üyesi, alanı ile ilgili metini okurken akademik metin olduğundan hızlı okuma ve anlamanın yanı sıra eleştirisel bakış açısının da geliştirmesi gerekir. Fakat roman tarzı kitaplarda durum böyle değildir. Hikaye, masal ve roman tarzı kitaplar ise daha hızlı okuma yapılacak türdendir.
Akademik yazıları okurken anlamak, eleştirmek ve metinleri analiz edebilmek için hızlı okuma tekniklerinin ve egzersizlerinin öğrenilmesi gereklidir. Gerekli eğitim almadan hızlı okuma yapılamaz. Hızlı okunsa dahi anlama ve analiz etme yeterince gerçekleştirilemez. Normal standartlarda kişilerin akademik metinleri hızlı okuyabilmesi mümkün değildir. Ancak kendini hızlı okuma kursları ile geliştirmiş olanlar bunu sağlayabilir. Kendini geliştirenler akademik veya normal metin fark etmeden hızlı okumayı anlayarak yapabilir. Okuma metinleri giriş, gelişme ve sonuçtan oluşur. Akademik metinlere çok dikkat gerektiğinden dikkati dağıtacak resim gibi etkenler konulmaz. Çünkü metinlerdeki resimler dikkati dağıtarak hızı yavaşlatır. Şayet bir konu ile ilgili şekil veya durumu anlatmak için şemaya ihtiyaç duyulursa şema ve şekil konulur.
İlkokul Hızlı Okuma Metinleri
İlkokul ve liselilerin okuduğu metinlerde durum biraz daha farklıdır. İlkokul hızlı okuma metinlerinde çocuklara okumayı sevdirmek için metinlerin arasına okumayı kolaylaştıracak metinler serpiştirilir. Metinler paragraflardan oluşur. Her paragrafın içinde giriş, gelişme ve sonuç vardır. Fakat metin genelinde ilk ve son paragraflar en önemlileridir. Çünkü metinde verilmek istenen bilgiler ilk ve son paragraflara yerleştirilir. Metinleri hızlı okumak için beynin bütün sıkıntı ve problemlerden arındırılması gerekir. Böylece kelimeler daha hızlı okunur, zihin kelimeleri daha hızlı algılar. Metin okumalarını hızlandırmak için ciddiyet ve kararlılık da ayrıca önemlidir.
Okuduğunuz Metin İçeriği İle İlgili Daha Önceden Bilginiz Var Mı?
Akademik makaleleri hızlı ve anlayarak okumak isteyenler alanla ilgili terimleri ve kelimeleri çok iyi öğrenmelidir. Hukukla ilgili makaleleri daha hızlı okumak isteyen hukuk öğrencisinin öncelikle terim dağarcığını geliştirmesi gerekir. Hızlı okuma kelimelerin ardından gelişecektir.
Soruları nasıl okumalıyız?
Lise ve üniversite hayatım boyunca notlarım hep yüksek olsun istiyorum ne yapmalıyım? sorusuyla sıklıkla karşılaşmaktayız. Üniversitede ve lisede bazı derslerde sınavdan önce fotokopi dağıtılır. Dağıtılan fotokopilerden sınavda sorular sorulur. Peki bu fotokopiler en hızlı ve verimli şekilde nasıl okunmalıdır? Elimizdeki fotokopileri kaymağını alma, göz gezdirme, kelime bulma yöntemleri ile okumalıyız.
Sınav metinlerinde amaç kelime sayısı olmayıp anlamayı daha etkin kılarak okunmalıdır. Okumayı hızlandırırken anlama oranını yükseltebilmek için bilinçli ve doğru okuma yapılmalıdır.
Menindeki soru kökü okuma tekniğini belirleyecektir. Bunları kurslarımızda uygulamalı olarak göstermekte öğrencilerimizle yeni nesil sorular çözmekteyiz.
Soru metinlerinde soruya dönerken ileri ya da fotografik okuma tekniğini kullanacağımızı belirteyim. Bazı sorularda kurslarımızda gösterdiğimiz kitap üzerinde not alma teknikleri vs.
HIZLI OKUMA KURSUNA GİTMELİ MİYİM?
Günümüzde bilgi diğer zamanlara göre çok daha kıymetli oldu. Bilgiyi artırmak için İlkokul hızlı okuma eğitimlerini alınmalıdır. İlkokuldan hızlı okuma yapabilenler 2 veya 3 saatte bir kitap bitirebilir. Yavaş okuyandan daha iyi anlayarak okumak, üniversite sınavlarında diğer arkadaşlarından daha hızlı çözerek zaman kazanmak hızlı okumayla mümkün olabilir. Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi internetten de indirilebilir. Egzersizlerin nasıl yapılacağı, neler yapılması gerektiği indirilen programlarda belirtilmektedir. Fakat alanın uzmanı bir eğitimciden birebir eğitim almak kadar verimli olmadığı kesindir. Hızlı okuma kursunda eğitim almış olan kişiler üniversite sınavında 40 veya 45 dakika artırabilmektedir. Çünkü alınan eğitimler konsantrasyonu artırır. Daha verimli olarak anlayarak okumayı, düşünmeyi, algılamayı ve zihinsel becerileri geliştirir. Zevkle okumayı sağlar.
HIZLI OKUMA KURSU TAVSİYE
Hızlı okumada amaç gözlerin sözcükler üzerinde boş gezinmesini engelleyip beynin algılama hızını artırmaktır. Hız sadece kelime sayısını artırmak değildir. Anlamayla birlikte kelime sayısının artırılmasıdır. Hızlı okuma becerilerinde, duyu organları, zihin ve beden birlikte harekete geçer. Öğrenilen tekniklerle mümkün olan bu becerilerin kazanılabilmesi için tavsiye edilen bir kurstan destek almak doğru olacaktır.
Doğru hızlı okuma kursundan eğitim alınırsa;
- Okunulan metin daha hızlı algılanır ve anlaşılır
- Okuma hızı en az 2 katı artar
- Seri ve çok hızlı öğrenme gerçekleşir
- Zaman çok daha verimli kullanılır
- Yavaş okumadan kaynaklanan kaygı yenilir ve kişinin kendine güveni artar
- Anlayarak daha hızlı okunduğu için daha kısa sürede daha fazla genel kültür elde edilir
- Okuma meşakkatten çıkıp zevke dönüşür
- Başarı oranı yükselir
- Beynin daha aktif ve seri kullanımı gerçekleşir
- Sınavlarda zamanı yetiştirememe derdi sona erer
- Konsantrasyon ve dikkat seviyesi yükselir
- Okunanları değerlendirme ve özümseme becerisi elde edilir
- Güncel haberleri okumak kolaylaşır.
[…] alt yazıları anlayarak okuyabilmek için hızlı okuma teknikleri uygulanmalıdır. Kısaca etkin ve hızlı okuma teknikleri ve mahiyetlerini şöyle […]
[…] geliştirmek: Hızlı okuma tekniklerini kullanarak en üst seviyede verim […]