Zamanı verimli kullanma açısından hızlı okuma eğitimi hayatımızda büyük avantaj sağlayan eğitim sistemlerinden birisidir. Zamanın çok değerli olduğu günümüzde bu zamanı verimli kullanmak oldukça önemlidir.
Hızlı okuma eğitimleri okuma hızını arttırarak kısa sürede okuduğunu anlama yetisi kazandırarak daha kısa sürede metinleri anlamamızı sağlamaktadır. Okuma hızımızı arttırmamız yaşamımızda bize pek çok avantaj kazandırmaktadır.
- Hızlı okuma sayesinde çok daha kısa bir sürede metinleri okuyabiliriz.
- Daha kısa sürede daha fazla kitap okuyarak kültürümüzü genişletebiliriz.
- Paragraf şeklinde yer alan yeni nesil sorularını çok daha kısa sürede çözümleyebiliriz.
- Hızlı okuma sayesinde sınavlarda süremizi daha verimli bir şekilde kullanabiliriz.
- Hızlı bir şekilde okuduğumuzu anlayarak arta kalan zamanda başka verimli işler yapabiliriz.
Görüldüğü gibi hızlı okuma eğitimi bize günlük yaşamda pek çok avantaj sağlamaktadır. Okuduğumuz metinleri çok daha kısa sürede okumak bize okuma alanında geniş zaman olanağı sunar. Daha kısa sürede çok daha yeni şeyler öğrenmemize olanak sağlar. Bu sayede kültürümüz genişler. Arta kalan zamanlarımızı farklı uğraşlarla geçirmemize olanak sunar. Hızlı okuma teknikleri sayesinde sınavlardaki başarımız artar. Yeni nesil sorular bilindiği gibi uzun paragraf şeklinde genelde gelir. Bu soruları cevaplamak için kısa bir zamanımız vardır. Çoğu öğrenci sürenin yetersizliğinden yakınmaktadır. Süreyi zamanında kullanabilmek için okuduğumuzu hızlı bir şekilde anlayıp kavramamız gerekmektedir. Hızlı okuma tekniklerinin amacı okumak hızımızı arttırarak kısa sürede okuduğumuzu anlamamıza olanak sağlamaktır. Bu sayede zamanı verimli kullanabileceğiz.
Hızlı okuma eğitimlerimiz
Bilişsel Akademi:
Mithatpaşa Caddesi, Gezgin Apartmanı, No: 27/7-8, Kat: 6-7 Kızılay, Çankaya
Ostim Üniversitesi Kampüsü:
Ostim, 100. Yıl Blv 55/F, 06374 Ostim Osb/Yenimahalle/Ankara (Ostim Metrosuna çok yakın)
Eğitimlerimiz başarıyla tamamlayanlara Bilişsel Akademi Hızlı Okuma Kursu Katılım sertifikası dileğenlere de MEB onaylı hızlı okuma kursu sertifikası ya da e-Devlet görülebilecek üniversite onaylı hızlı okuma sertifikası verilmektedir.
Neden Biz?
- Farklı metinler üzerinde anlama çalışmaları
- Online hızlı okuma programı ile göze netlik ve hız kazandırma çalışmaları
- Yüz yüze ya da online canlı dersler.
- Abartısız okuma ve anlama hızları
- 32 ders paragraf çözüm kampları
- Hızlı okuma kurs boyunca her güne özel evde çalışma planları.
Hızlı okuma eğitimi hakkında sorularınız için bizi arayabilirsiniz.
Okuma Eğitimlerine Ne Zaman Başlanmalı?
Okuma hızımızdaki oranımızın artmasına olanak sağlayan hızlı okuma kursları sayesinde okuduğumuz metinleri çok daha kısa sürede okuyabilir ve anlayabiliriz. Zamandan tasarruf sağlayarak kısa sürede pek çok şeyi okuyabilir ve anlayabiliriz. Hızlı okuma kurslarının en büyük amaçlarından birisi sınavlarda zamanla yarışıldığı için kısa sürede soruları anlayabilmek ve doğru cevaplayabilmektir. Pek çok kişi genelde bu amaçla kurslara katılım sağlamaktadır. Bunun dışında hızlı okuma kursu eğitmeni olmak isteyen ya da okuma alışkanlığını daha iyi bir seviyeye getirmek isteyen kişilerde hızlı okuma kurslarına katılım sağlamaktadırlar.
Hızlı okumanın bu kadar önemli olduğu günümüzde bu kurslara katılım için uygun zaman peki ne zamandır? Okuma eğitimleri ne zaman başlanmalı? Hangi yaş aralıklarında bu eğitime başlanırsa daha verimli sonuç alınabilir diye soracak olursanız bu sorunun cevabını şu şekilde yanıtlayabiliriz: hızlı okuma kurslarına katılım sağlayabilmek için azami yaş dönemi 11-12 yaş civarıdır. Bu yaş öncesi çocukların henüz soyut becerileri ve anlamayı getirerek yetileri çok fazla gelişmediği için erken başlatmak okuduğunu anlama konusunda yarar sağlamayı bilir. Çocukların kelime hazinelerinin daha geniş olduğu evreler olan ortaokul döneminde hızlı okuma tekniklerine başlamak en doğrusudur. Bu yaş üstü isteyen herkes bu eğitimlere katılım sağlayabilir.
Hızlı Okuma Eğitimlerinin Amacı Ne Olmalı?
Hızlı okuma kursları genelde okuma hızını arttırmak amacıyla yapılsa da bu eğitimlerin temel amacı okuma hızına artış sağlamanın yanı sıra kısa sürede okuduğunu daha iyi bir şekilde kavrama olmalıdır. Bu eğitimler aracılığıyla hafızamız güçlenerek beynimiz daha hızlı bir şekilde çalışabilmektedir. Bu noktada da eğitimlerin çok faydalı olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Yani ne kadar hızlı okursanız o kadar beyniniz hızlı gelişecektir. Bu anlamda hızlı okuma eğitimleri zihnimizi açarak adeta beynimizin gelişimine katkı sunmaktadır. Okuma hızımız arttıkça beynimiz de hızlı bir şekilde çalışacak ve kısa sürede okunan metinleri hem hızlı bir şekilde okuyabilecek hem de okuduğumuzu anlayabileceğiz.
Hızlı bir şekilde okumak ve okuduğunu anlamanın hayatımıza neler kattığını belirtmiştik. Bu anlamda bu eğitimlerin amacı başta zamanı verimli kullanarak okuma hızını arttırmasının yanı sıra eğitim alanında daha iyi bir seviyeye varmak olmalıdır. Bilindiği gibi kitap okuma alışkanlığı kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Ne yazık ki kitap okumak pek çok kişi için önemli olsa da meşguliyetlerden dolayı ertelendiği işlerden birisi olabilmektedir. Hızlı okuma kurslarının amacı zaman yetersizliğinin üstesinden gelerek kitap okuma alışkanlığı da kazandırmak olmalıdır. 7’den 70’e okur sayısını artırmak adına okuma kurs eğitimlerinin amacı olmalıdır. Ayrıca öğrencilerin sınav başarısını arttırmada önemli katkılar sunan okuma eğitimleri sayesinde yeni nesil sorulara daha hızlı bir şekilde adapte olmak sağlanmaktadır.
Okuma Nasıl Gerçekleşir?
Hızlı okuma eğitimi dışında iyi bir şekilde okumanın da kendine has kuralları vardır. Bu kurallardan en önemlisi kelime ve cümle atlamadan doğru bir şekilde okuma sağlamaktır. Doğru okuma sayesinde hem okuduğumuzda daha iyi anlayabilecek hem de okuma hızımız zamanla artabilecektir. Peki doğru bir okuma nasıl olmalıdır? Okuma nasıl gerçekleşir? Sorusunu şu maddeler halinde yanıtlayabiliriz:
- Doğru bir okuma yapabilmek kelimeleri tam anlamıyla çıkararak cümle ya da paragraf atlamadan okuma yapmalıyız. Okuduğumuzu derinlemesine anlamak için atlama yapmadan okumak önemlidir.
- Okurken pek çok kişinin yaptığı hatalardan birisi de geri dönüşlerdir. Okuduğumuz kelime ya da cümleye geri dönmek okuma hızımızı yavaşlatacağı gibi bizi okumaktan da soğutacaktır. Bunun yerine tüm dikkatimizi okuduğumuz metne vererek geri dönüşler yapmadan okumaya devam etmektir.
- Etkili bir okuma gerçekleştirmek için iyi bir şekilde metine odaklanmamız gerekir. Okuduğumuz metinden kendi cümlelerimizle çıkarımlar yaparak metni daha iyi anlamaya çalışabiliriz.
- Beynimizle birlikte göz konsantrasyonumuzun da okuma anındaki işlevi önemlidir. Tek tek kelime yerine bloklar halinde gözlerimizle okursak daha hızlı bir şekilde okuma gerçekleştiririz. Göz konsantrasyonu sağlamak için göz egzersizleri yapabiliriz. Böylece gözümüzün görüş açısını genişleterek aynı anda daha çok kelimeyi okuma şansı elde edebiliriz.
- Kesinlikle kesik kesik okumamalıyız. Tek tek kelime yerine 3-4 kelimeyi bir arada alıp bloklar halinde okumayı öğrenmeliyiz.
Okumanın İhtiyaca Göre Çeşitleri
Okumak eylemi çeşitli amaçlarla yapılabilmektedir. Okumanın ihtiyacı göre çeşitleri konusunda bilgi verecek olursak şunları söyleyebiliriz:
- Dersi anlamak amacıyla okuma çalışmaları yapmak
- Yeni nesil soruları anlamak amacıyla okuma sağlamak
- Kitap okuma süresini azaltmak ve daha kısa sürede kitap okumak
- Akademik çalışmalar için gerçekleştirilen okumalarda okuma hızı daha yavaş olabilir.
- Okuma kültürümüzü genişletmek amacıyla yapılan okumalar
- Zamanı daha verimli kullanmak açısından hızlı okuma teknikleri ile okuma hızını ciddi derecede arttırmak için okumalar yapılmaktadır. Bu ve buna benzer pek çok amaçla okuma işlevi yerine getirebilmektedir. Amaca göre okumanın hızı arttırılabilir ya da yavaşlatılabilir.
Okuma Eğitimini Engelleyen Faktörler
Okuma eğitimi çocuklar yaşlarda atılan eğitimlerden birisidir. Bu alışkanlığı erken yaş zamanlarda kazanmak ileriki zamanlarda etkin bir şekilde okuma gerçekleştirmemizi sağlayacaktır. Hızlı okuma eğitimi kişinin içinde bulunduğu sosyal yapı ile de ilgilidir.
Okuma eğitimini engelleyen faktörler içerisinde en önemlisi sosyoekonomik yapının yetersizliğidir. Bunun dışında okuma konusunda yeterince bilinç sağlamamış çevrelerde okuma oranı oldukça düşüktür. Okullarda eğitimciler bu alanda gerekli çalışmalar yapsa da okul dışında bireyin bu alışkanlığı hayatına oturtması önemlidir. Okuma konusunda bilinçlenerek okumanın önemini kavradıktan sonra okuma konusundaki engellerimiz de ortadan kalkabilir. Çocuklarımıza kazandırabileceğimiz en önemli alışkanlıklardan birisi okuma eğitimdir. Ailemizde okul oranı yüksekse çocuklarımızın okuma alışkanlığı da ona göre şekillenecektir. Bu alanda duyarlı olmalı ve bu eğitim konusunda hem kendimizi bilinçlenmeye hem de ailemize bu alışkanlığı kazandırmalıyız.