Blog
Disleksi Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
- Aralık 1, 2018
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Disleksi Eğitimleri
Disleksinin Nedir, Belirtileri ve Nedenleri
Disleksi nedir, nasıl anlaşılır? Çocukların okula başlamasıyla genellikle kendini gösteren disleksin ne olduğunu anlamaya çalışalım. Disleksi, okuma alanında ortaya çıkan bir öğrenme güçlüğüdür. En yaygın bilinen öğrenme güçlüğünden biri olan disleksi genel olarak öğrenme güçlüğü yerine çok kullanılır. Disleksi nedir, sorusuna cevap ararken ilk belirtmemiz gerek şey disleksi normal ve üstün zekaya sahip kişilerde görülür.
Disleksi Ne Demek
Öğrenme güçlüğü olarak da bilinen disleksi, kişilerde genellikle erken yaşlarda görülen bir durumdur. Disleksi okuma, yazma, heceleme gibi durumlarda nörogenetik bir farklılık olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ilkokula başlayan çocuklarda fark edilme olasılığı yüksektir. Genetik olarak geçebilen bu rahatsızlık doğum sırasında ve ya sonradan edinilmiş bir durum değildir.
Disleksi hastalığı nedir ve bu hastalık bulaşıcı mıdır ve ya sonradan edinilen bir durum mudur gibi sorular bazen velileri aklına takılıyor olsa da tamamen tedavisi olmayan bir rahatsızlık da değildir.
Dünyadaki Disleksi Oranları
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda dünya üzerinde %5-15 aralığında disleksi hastası bulunmaktadır. Dâhilerin hastalığı olarak da bilinen disleksi pek çok ünlü bilim adamında da görülmüştür. Disleksi olan ünlüler arasında Albert Einstein, Stephen Hawking, Thomas Edison, Mozart, Walt Disney gibi dünya çapında büyük başarılara imza atmış kişiler de bulunur. Disleksi olan ünlüler hayat hikayelerine bakıldığında aslında eğitim hayatlarında pek çok sıkıntı yaşamış ve çevre tarafından dışlanmış kimliklerine rağmen oldukça başarılı işlere imza atmışlardır.
Disleksi Türleri
Disleksi nasıl anlaşılır sorusunun cevabından önce disleksi türleri nelerdir ve nasıl ortaya çıkarlar bunu bilmek gerekir. Disleksi iki türdür:
Doğuştan Gelen Disleksi
Annenin yetersiz beslenmesi, hamilelikte kullanılan zararlı ilaçlar, hamilelik döneminde geçirilmiş enfeksiyonlar doğum öncesi disleksi nedenleri arasında bulunabilmektedir. Ayrıca doğum sırasında gelişen bazı anomaliler de disleksiye neden olabilecek durumlar arasında yer almaktadır.
Travmatik Disleksi
Kafaya alınacak herhangi bir darbe ve ya çocukluk döneminde geçirilen kötü bir kaza gibi nedenlere bağlı olarak disleksi belirtileri görülebilir. Doğuştan gelen disleksiye göre daha az görülmektedir.
Disleksi hastalığı nedir, disleksi hastalarının okuyamaması, yazamaması nedeniyle bu kişiler tembel midir şekline sorular sıkça sorulmaktadır. Aslında disleksi hastalığı olan kişiler geri zekalı ve ya tembel kişiler değillerdir. Aksine çoğu araştırmada normal zekalı ya da üstün zekalı bireyler oldukları kanıtlanmıştır. Diğer insanlara göre zihinsel açıdan birkaç dönem geride geldiklerinden dolayı yaşıtlarının yaptıklarını yapamayabilirler. Bu kişiler uzun süren çalışmaları ile yaşıtlarını yakalayabilir ve daha da başarılı bir eğitim hayatları da olabilir.
Disleksi Nedenleri Nelerdir?
Disleksi hastalarının yazıları tersten okuması, okuma güçlüğü ve konuşma güçlüğü çekmesi aslında beyinin çalışmasındaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Disleksi nedenleri genellikle doğum öncesinde gerçekleşen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkarken doğum sırasında yaşanan çeşitli sorunların ortaya çıkması da disleksiye neden olabilmektedir.
- Doğumdan önce annenin yetersiz miktarda beslenmesi
- Annenin hamile iken enfeksiyon geçirmesi
- Annenin hamilelikle yanlış ilaç kullanımları ve aşırı ilaç tüketimi
- Doğumun uzun sürmesi ya da zor olması
- Plasenta da oluşan sorunlar
- Göbek kordonunda oluşan anomaliler
- Bebeğin doğumdan sonra uzun süre nefes alamaması
- Bebeklik döneminde geçirilen ateşli hastalıklar
- Aileden genetik yatkınlık
- Erken yaşlarda ateşli hastalık geçirmek
Disleksi nedenleri farklılık gösterebilmekle birlikte tedavisi olan ve disleksinin kabul edilmesiyle daha kolay atlatılabilecek bir durumdur. Hamilelik döneminde annelerin kendilerine dikkat etmeleri ve doğum sonrasındaki ateşli hastalıklar gibi çeşitli durumlara önem vererek doktora başvurmaları daha önleyici olacaktır.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksi nedir, nasıl anlaşılır ve her çocukta aynı belirtilere sahip midir sorusu oldukça tartışılan bir konudur. Disleksi belirtileri bazı çocuklarda hemen ortaya çıkabilirken genellikle 6 yaş gibi okuma yazmaya başlama döneminde de fark edilebilmektedir. Disleksi hastaları zihin yönünden diğer çocuklar ile aynı seviyeye sahiptir hatta daha zeki bir kişide olabilirler. Tek fark öğrenmedeki geriliktir. Disleksi olan çocuklar kendi yaşıtlarının öğrendiği okuma, yazma gibi etkinlikleri sadece yaşıtlarından daha geç öğrenirler. Normal çocukların öğrenme süreleri kısa bir zaman alırken disleksili çocuklar biraz daha geç bir sürede öğrenebilir. Bunun için de disleksi eğitimi veren okullar gibi ek bir desteğe ihtiyaç duyulmalıdır.
Genel olarak disleksi belirtileri şunlardır:
-
Geç konuşma
-
Konuşurken kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz edememe
-
Sağ, sol, ön, arka, aşağı, yukarı gibi kelimeleri karıştırma
-
Alfabe, şarkı, tekerleme gibi bilgileri öğrenememe ve ya karıştırma
-
Kelimeleri, kavramları hatırlayamama, sorunlarını anlatacak doğru kelimeleri bulamama
-
Konuşurken kendini ifade edememe
-
Kelime ve gramer bilgilerini öğrenememe
-
Yazım hatalarının bulunması
-
Düşünceleri kağıda yazamama, yazarak ifade yeteneğinin az olması
-
Okumayı öğrenirken zorlanma
-
Kelimeleri heceleyememe
-
Harflerin seslendirmesini öğrenmede zorlanma
-
Konuşurken, okurken veya yazarken harflerin yerini değiştirme
-
Harfleri hatırlamada güçlük ve sürekli olarak harfleri karıştırma
-
Kısa kelimeleri okumama ve ya yanlış okumak
-
Uzun kelimeleri okumamak, zorlanmak
-
Okumadaki sorunlardan dolayı ister sesli olsun ister sessiz olsun okuduğunu anlayamama
-
Sesli okurken yavaş okuma ve güçlükle okuma
-
Kafiyeli kelimeleri öğrenirken zorlanma
-
Kavramları, renkleri, sayıları ya da harfleri öğrenirken uzun süre tekrar yapma gereği
-
İşitsel ya da görsel uyarıcıların dikkati kolaylıkla dağıtması
-
Listeleri, yapılacakları hatırlayamama
Disleksi nedir, nasıl anlaşılır konusu üzerinde sorun yaşayan ebeveynler disleksi testi yaparak çocukları ile ilgili bilgiler alabilirler. Disleksi testi için rehberlik servislerine ya da çocuk pedagoglarına gidilebilir.
Disleksili bireylerde yaşadığı olumsuzluklardan dolayı eğitim hayatına karşı bir özgüven eksikliği olduğu gibi derslere yeterince ilgi verememe gibi sorunlarda görülebilmektedir. Disleksi nedir, nasıl tedavi edilir ve bu konuda neler yapılabilir konusunda araştırma yapmak ve çocuğun özgüven kazanmasını sağlamak için çalışmak gerekir.
Disleksili Çocuklarla İlgili Yapılabilecekler
- Disleksi olan çocuklar sadece geç öğrenirler. Bu nedenle disleksili çocuklara karşı sabırlı olunmalı ve onlara öğrenmesini istediği konularda bol bol tekrar yaptırılmalıdır.
- Disleksi kitapları da öğrencilerin kısa sürede nasıl bilgileri öğrenebileceği ile ilgili işinize yarayacak yöntemler sunacaktır.
- Disleksi çalışma yöntemleri denenerek öğrencilerin okuması, yazması ve konuşması konusunda onlara yardımcı olunabilir.
- Disleksi hızlı okuma çalışmaları için çocuklar hızlı ve anlayarak okuma kursuna gidebilir. Bu alanlara yönelmek öğrenciyi motive edeceği gibi okumasına ve yazmasına da olumlu bir dönüş sağlayacaktır.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksi belirtileri görülen öğrencinizin sorunlarını çözmek ve ona destek olmak istiyorsanız sizde hızlı okuma ve anlama gibi çeşitli beceriler kazanabilecekleri kursumuza katılabilirsiniz. Profesyonel öğretmenlerimiz ile birlikte motivasyonu yüksek ve öğrencilerin gelişimlerini dikkate alan bu kurs ile okuma becerilerini güçlendirecek bir eğitim imkanı bulabilirsiniz. Disleksi eğitimi veren okullar gibi seçeneklerinizin bulunduğunu da unutmadan öğrencinizin gelişimine bizimle destek olmaya başlayabilirsiniz.
Okuma hızı artmış, yanlış okuma oranı azalmış bir öğrenci için doğru adresten işe başlamak isterseniz size ve çocuğunuza her konuda profesyonel eğitimler sunan adresimize gelebilirsiniz. Çocuğunuzun konuşmaları, okumaları ve yazmaları düzeleceği gibi geleceğe de güvenle bakabileceğiniz adresimizdeki eğitimler hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Maddi ve manevi anlamda yanınızda olan kurumumuz uygun ödeme seçenekleri sunduğu gibi farklı ödeme seçenekleri ile de bütçenizi korumaya devam edecektir.
Öğrencinizin rahat edeceği ve geleceğe karşı güvenle bakabileceği bir eğitime sizde bugünden başlamak isterseniz adresimize ulaşabilirsiniz. Ayrıca yabancı dil eğitimi ve diğer çalışmalarımızla ilgili de bilgileri internet sayfamız üzerinden inceleyebilirsiniz. Disleksi tedavisiz bir durum olmaktan çıkıp bir avantaj haline gelsin istiyorsanız sizleri de bekliyoruz.
Disleksi Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
Disleksi ile tıbbi belirli tek bir test yoktur. Disleksinin anlaşılması için farklı testler uygulanır. Disleksi için şu aşamalar gerçekleşmektedir.
- Doktor; çocuğu ailesine çocuğun gelişimi, eğitim hayatı ve eğitim hayatında yaşadığı sorunlarla ilgili bilgiler almak ailede öğrenme güçlüğü çeken birilerin olup olmadığını anlamak için ebeveynlere çeşitli sorular sorar.
- Aile ve ev yaşamı ile ilgili sorularla da çocuğun stres yaşayacağı bir durum olup olmadığı ortaya konmaya çalışılır.
- Aile üyeleri ve çocuğun öğretmenlerinin doldurması için bir anket çalışması yapılır bu anket çalışmasında genellikle aşağıdaki bilgiler yer alır.
Yazarken harflerin yerini değiştirir.
b, d ve p harflerini karıştırır.
Tersten yazar (Ayna yazısı).
Parmakla takip ederek okur.
Karmaşık cümleleri anlamada zorlanır.
Yazısı eğik ve okunaksızdır.
Sayılar, aylar, günler gibi sıralı bilgileri öğrenmede zorlanır.
Aritmetik işaretleri karıştırır.
Zamanı iyi kullanamaz.
Yeni şeyleri öğrenmesi zaman alır.
Okumada yavaştır.
Verilen görevi bitirmesi uzun zaman alır.
Sesli okurken zorlanır.
Sesli okurken birçok hata yapar.
Kelimeleri harflere ve hecelere ayırmada zorlanır.
Yönleri birbirine karıştırır.
Benzer kelimeleri yanlış okur.
Yazarken imla ve noktalama hataları yapar.
- Görme, işitme ve nörolojik testler ile doktorlar tıbbi bozuklukların çocukta zayıf okuma yeteneğine neden olup olmadığını belirlemeye çalışır.
- Çocuğun kaygı ve depresyonunu belirlemek için çeşitli psikolojik testler uygulanır.
- Okuma-anlama düzeyini belirlemek için okuma uzmanları tarafından çeşitli testler yapılır.
- Wechsler testi (çocuklara yönelik zeka testi),
- WISCR zeka testi
Bilişsel Disleksi Okuma Kursu
- Öncelikle velilerimize eğitim uzmanlarımız ‘ ‘Disleksin nedir, neler yapmak gerekir?” anlatır.
- Eğitimlerimiz birebir yapılır.
- Çocuğa özel program hazırlanır.
- Eğitim süresi, olası uzamalar disleksi eğitimi başlamadan size bilgi verilir.
- Eğitim sürecinde çocuğunuzun gelişimi hakkında sürekli bilgilendirilirsiniz.
Disleksi nedir, sorusunu sizler için cevaplamış olduk. Disleksi ile ilgili sormak istediğininiz her şey için bizle ulaşabilirsiniz. Disleksi eğitimlerimiz hakkında bilgi almak eğitimcilerimizle tanışmak için randevu almayı unutmayınız.
[…] sorun yaşamayabilirler. Gerek aleksi gerekse “öğrenme güçlüğü” anlamına gelen “disleksi” üzerine yapılan araştırmalar, okumanın nörobiyolojisi hakkında yeni bulgular elde […]
disleksi eğitimleri veriyor musunuz? Bilgi alabilir miyiz?
Kızım ilkokul 2. sınıf. Okumada problemimiz var. Bir hocamız varmış Taner Bey. Kızıma ders verebilir mi?
Disleksi tanısı koyuyor musunuz?
Oğlumda aynı belirtiler var. Ne yapmalıyız?